Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek

Son Dakika: Kamu İşveren Heyeti ile yetkili konfederasyon Memur-Sen'in, 1 Ağustos'ta başlayıp 22 Ağustos'ta sona eren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 2024 ve 2025'teki zam oranında uzlaşamamasının ardından Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı. Hakem Heyeti ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. Zam oranlarına ilişkin kararını en geç 31 Ağustos Perşembe gününe kadar verecek olan Kurul'a itiraz edilemeyecek.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek

Memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan müzakere süreci sona erdi. Uzlaşı sağlanamamasıyla devreye Kamu Görevlileri Hakem Heyeti girdi. Heyet, bugün Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Saat 10.30'da Sayıştay'da başlayan toplantı 14.00'te sona erdi.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 1

Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na sunulmak üzere başvurusunu dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletmişti.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 2

Memur-Sen başvurusunda, toplu sözleşme masasında uzlaşılan maddelerin lehlerine genişletilmesi kaydıyla uzlaşılamayan taleplerinin Kurul tarafından bağıtlanmasını istedi.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 3

SON GÜN 31 AĞUSTOS

Çalışmalarına bugün başlayacak kurulun, kararını vermek için ay sonuna kadar süresi bulunuyor. Ayrıca kurulun verdiği karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 4

KAMU GÖREVLİLERİ HAKEM KURULUNDA KİMLER YER ALIYOR?

Başkanlığını Sayıştay Başkanı Metin Yener'in yaptığı kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı İsa Atçeken, akademisyenler Prof. Dr. Fatih Uçan ve Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu, Memur-Sen Genel Başkan yardımcıları Hüseyin Öztürk ve Soner Can Tufanoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal'dan oluşuyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Kamu Toplu Sözleşmede Hakem Kurulu süreci hakkında yaptığı değerlendirmede "Şu anda gündemde olan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi neredeyse ülke nüfusunun yarısını ilgilendirmekte ve ülkemizin en büyük toplu sözleşmesi. İşçilerimizin toplu sözleşmesine baktığımız zaman kamuda çalışan 700 bin civarı, belediyede çalışanlarını da göz önünde bulundurduğumuz zaman en fazla 1 milyon 200 bin kişiyi ilgilendirmekte. Bu anlamda en büyük toplu sözleşmeden bahsediyoruz" diye konuştu.

"HAKEM KURULU YÜZDE 45'LİK FARK ÜZERİNDEN KARAR VERMEK ZORUNDA"

Karakaş, toplu sözleşmedeki en önemli hususların hakem kurulunda belli olacağının da altını çizerek, “Burada oransal zamlar son derece önemli. Oransal zamlara baktığımız zaman memur sendikaları 3’er aylık dönem halinde toplamda 2024 yılı için yüzde 70 oranında bir zam ile pazarlığa oturdu. 2025 yılı içinse toplamda yüzde 40 zam talep ettiler. Ancak hükümetin 2024 yılı için teklifi yüzde 25 ile sınırlı kaldı. 2025 yılı için iki teklif arasındaki fark ise yüzde 45 oldu. Yani Hakem Kurulu bu aradaki yüzde 45’lik fark üzerinden karar vermek zorunda” değerlendirmesinde bulundu.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 6

HÜKÜMETİN TEKLİFİ NEYDİ?

Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 7

11 HİZMET KOLUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI

Müzakerelerin ardından, Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında anlaşamazken, 11 hizmet kolunda Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendikalar arasında uzlaşma sağlandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında sona eren görüşmelerin ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesinin sonuçlandığını belirterek, şunları kaydetti;

"Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı."

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 9

"3600 EK GÖSTERGE KONUSU BERABER ÇALIŞILACAK"

Toplu sözleşmede birçok ünvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu belirten Yalçın, şöyle devam etti:

"3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz."

Memur-emekli zammında gözler hakem heyetinde: En geç 31 Ağustos'ta netleşecek - Resim : 10

Cevdet Yılmaz'dan ekonomiyle ilgili önemli açıklama İkinci kez konut alacaklar dikkat! BDDK'dan kredi kararı Powell sinyali verdi! Faiz oranları değişti, işte güncel faizler