Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? 2023 yeni kıdem tazminatı tavan ücreti

2023 kıdem tazminatı tavanı, asgari ücret zammının belli olması sonrasında merak konusu oldu. Asgari ücret, temmuz ayı itibariyle 11 bin 402 lira oldu. Bununla birlikte vatandaşlar "kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?" araştırmaya başladı. İşte 2023 kıdem tazminatı tavan ücreti...

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? 2023 yeni kıdem tazminatı tavan ücreti

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince işçiye vermiş olduğu bir tazminat şeklidir. Kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanır. Asgari ücretin değişmesiyle birlikte etkilenen değerlerden biri de kıdem tazminatı tavan ücreti oldu.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor.

Asgari ücret brüt miktarı 13 bin 414 lira oldu. Bu durumda bir seneyi doldurması asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira olacak.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İş sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde, her tam istihdam yılı için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı verilir. Bir yıldan uzun süreler için bu orantılı olacak ve hesaplamaya dâhil edilecektir. Çalışana ödenen ücretlerin yanı sıra, kıdem tazminatı hesaplamaları düzenli olarak sağlanan tüm para ve maddi faydaların brüt miktarlarını (seyahat ödeneği, yemek ödeneği, düzenlilik durumu, ikramiye ödemeleri, vb.) dikkate almaktadır. Her tam istihdam yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde yürürlükte olan bir kıdem tazminatı üst sınırı ile sınırlıdır.

Kıdem tazminatı, çalışanın geçen ay brüt maaşı üzerinden hesaplanmış ve gelir vergisinden muaftır. Kıdem tazminatı sadece damga vergisine tabidir. Kıdem tazminatı hesaplamasında aylık brüt maaşın yanı sıra ücret, maaş ve maaşlar dâhil ödenek, primler dikkate alınır.

Kıdem tazminatı hesaplaması için temel formül aşağıdaki gibidir;

Brüt Maaş / 365 * Hizmet Süresi (gün) - Damga Vergisi (0,00759 * Brüt Maaş)

Bitcoin'den son ayların rekoru Son dakika: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan açıkladı Memur emekli maaşları ne zaman yatacak? Döviz kurları faiz kararını bekliyor: Dolar, euro kurunda son durum nedir?