Kentsel dönüşüm yasasında hangi maddeler var? Meclis Başkanlığı'na sunuldu

'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi', Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasını da kapsayan teklifin yasalaşmasıyla birlikte, daha önce mal sahiplerinin üçte iki çoğunluğuyla alınan kararların yüzde 50+1 ile alınması hayata geçecek.

Kentsel dönüşüm yasasında hangi maddeler var? Meclis Başkanlığı'na sunuldu

'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak da bilinen ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi', Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu.

Kanun teklifiyle ilgili olarak TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ülke genelinde bulunan 36 milyon bağımsız bölümden 6 milyonunun riskli olduğunu, 2 milyonunun ise acil dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm yasasında hangi maddeler var? Meclis Başkanlığı'na sunuldu - Resim : 1

Kentsel dönüşüm teklifinde, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek olan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığıyla ilgili düzenlemeler bulunacak.

ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Teklif, bu oranın salt çoğunluğa düşürülmesini öngörüyor.

Kentsel dönüşüm yasasında hangi maddeler var? Meclis Başkanlığı'na sunuldu - Resim : 2

Böylece kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu ile karar alınabilecek.

DÜZENLEMEYLE HIZLI SONUÇ ALINACAK

Kentsel dönüşümde hızlı sonuç alınması amacıyla hazırlanan kanun teklifinde, Tebligat Kanunu'ndan kaynaklı gecikmeleri engelleyecek düzenlemeler de yer alacak.

Kentsel dönüşüm yasasında hangi maddeler var? Meclis Başkanlığı'na sunuldu - Resim : 3

Ayrıca teklif, mahkeme süreçlerinin kısaltılmasına, bilirkişi sürelerinin düşürülmesine ilişkin düzenlemeleri kapsayacak.

2024 yılı bütçesi komisyonda sunuldu Bugün dolar ne kadar, euro kaç lira oldu? 20 Ekim 2023 güncel döviz kuru Merkez Bankası'ndan yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini Bakan Şimşek'ten Fransa ziyareti kritiği