Kemik Suyuyla Kadın İstihdamı Yaratıyor: Bahar Şamhili Tanju'nun Başarı Hikayesi
Bahar Şamhili Tanju, kemik suyunu markalaştırarak 40 kişiye istihdam sağladı, geleneksel gıdayı globale taşımayı hedefliyor.
Kemik Suyuyla Kadın İstihdamı Yaratıyor
Bahar Şamhili Tanju, 10 yıl önce kemik erimesi tanısı almasından sonra evde hazırladığı kemik suyunu KOSGEB'in desteğiyle markalaştırarak, 40 kişiye istihdam sağlıyor.
Hastalık ve Farkındalık
İstanbul’da yaşayan Tanju, 2014 yılında hastanede osteoporoz tanısı aldıktan sonra, doktorlarının önerisiyle evde ilikli kemik suyu hazırlamaya başladı. Hem sağlığına kavuştu hem de bu alanda pazarda bir boşluk olduğunu fark etti.
Marka Kurma Süreci
Tanju, KOSGEB destekli markasını kurmaya karar verdikten sonra 2016 yılında iki üniversiteden öğretim üyeleriyle birlikte AR-GE çalışması yaptı. Ürünlerinin beslenme değerlerini koruyarak en doğal haliyle üretme hedefiyle yola çıktı.
Ürün Çeşitliliği ve Kalite
Şu an 17 çeşit ürün üreten Tanju, bunların arasında 5 çeşit kemik ve tavuk suyu ile geleneksel Anadolu çorbalarını sunuyor. Örneğin, Mardin Midyat'tan mercimek kullanırken, Diyarbakır Karacadağ'dan kepekli pirinç temin ediyor. "Gelenekseli geleceğe taşımak istiyoruz" diyen Tanju, Anadolu kadınları tarafından üretilen coğrafi işaretli ürünlerle sağlıklı alternatifler sunuyor.
Kadın İstihdamı ve İhracat Hedefleri
Tanju, markasıyla 40 kişiye istihdam sağlarken, bu sayının %50'sinin kadın personel olduğuna dikkat çekiyor. Gelecek dönemde daha fazla kadın istihdamı hedefliyor. Ayrıca, ihracat konusundaki hedeflerini de dile getirerek, "Geleneksel gıdamızı globale taşımak istiyoruz" ifadelerini kullanıyor.
Dünyada Yükselen Bir Trend
Tanju, son yıllarda dünyada kemik suyu kafeleri'nin arttığını belirterek, "Kemik suyu artık sağlıklı bir içecek olarak tüm dünyanın göz bebeği olmaya başladı," dedi. Avrupa ve Asya ülkelerinden yoğun bir talep aldıklarını vurguladı.
Tanju, başarılı bir girişimci olarak sağlıklı gıdayı ekonomik fiyatlarla herkesle buluşturmaya çalıştığını ifade ediyor.
Girişimci Bahar Şamhili Tanju, 10 yıl önce aldığı kemik erimesi tanısının ardından evde hazırladığı kemik suyunu KOSGEB'in desteğiyle markalaştırarak, 40 kişiye istihdam sağlıyor.
Kaynak: AA