Kar yağışı Malatya'da üreticiyi perişan etti: Kayısının tamamını kaybettik
Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin karşılandığı Malatya’yı kar yağışı vurdu. Kentte yaşanan zirai donla hem kayısılar yandı hem de çiftçinin içi yandı. Bölgeden gelen görüntüler yürekleri parçalarken ticaret ve esnaf odaları 'afet bölgesi ilan edilmesi' çağrısı yaptı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı "Gördüğümüz tablo çok vahim. Yıllık 500 milyon dolar üzerinde gelir elde ettiğimiz kayısının tamamını kaybettik" derken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan ilk açıklama geldi.

Dünyada kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı, zirai dona neden oldu, milyonlarca kayısı ağacı zarar gördü.

Çiçek açan ağalar buz tutarken çağla olgunluğuna gelen kayısıların içi karla doldu, aşırı soğukla yandı. Kentin en temel geçim kaynağı olan ürün, şimdi çiftçiyi kara kara düşündürmeye başladı.
MALATYALI ÜRETİCİ FELAKETİN BOYUTUNU SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI
Kentten gelen görüntüler ise yürek yaktı. Birçok üretici gün ağarınca ortaya çıkan olumsuz tabloyu sosyal medya hesabından paylaşarak destek bekledi. İşte yürek yakan görüntüler...

MALATYA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA: ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
Malatya Valisi Seddar Yavuz, kentte zirai don nedeniyle başta kayısı olmak üzere tarımsal üretimde zararın oluştuğunu bildirerek "İlimizde olumsuz hava koşulları ve don nedeniyle kayısı başta olmak üzere tarımsal üretimde zararların oluştuğu görülmektedir. Zarar tespit çalışmalarına başlanmıştır ve üreticimizin yanında olacağız. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

"YÜREĞİMİZ SIZLADI"
Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bin bir emekle büyütülen kayısıların olumsuz hava koşulları nedeniyle zarar gördüğünü belirtti:
"Tarlada, bahçede, sabahın seherinde alın teri döken her bir kardeşimin yüreğiyle birlikte bizlerin de yüreği sızladı. Şunu bilmenizi isterim ki, hiçbir çiftçi kardeşim asla yalnız değildir. İlgili kurum ve kuruluşlarımız sahada çalışmalarına başladı. En kısa sürede elde edeceğimiz raporları titizlikle değerlendirecek, atılacak adımları kararlılıkla belirleyeceğiz. Hiçbir çiftçimizin emeği yerde kalmayacak.

"YETKİLİ TÜM KURUM VE KURULUŞLARIMIZLA GÖRÜŞME TRAFİĞİNİ BAŞLATACAĞIZ"
Devletimizin tüm imkanlarının seferber edilmesi adına inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere, yetkili tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir görüşme trafiğini başlatacağız. Birlikte aşamayacağımız hiçbir zorluk yok."

"KAYISININ TAMAMINI KAYBETTİK"
Malatya genelinde tablonun çok kötü olduğuna vurgu yapan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan da, "Dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışının ardından yaşanan zirai dondan etkilenen kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunduk. Gördüğümüz tablo çok vahim. Yıllık 500 milyon dolar üzerinde gelir elde ettiğimiz kayısının tamamını kaybettik" dedi.

"LOKAL BİR KRİZDEN BAHSETMİYORUZ"
Yaşanan durumun doğal bir afet olduğunu kaydeden Başkan Özcan, "Ürünün dışında kayısı ağaçları da dondan etkilenmiş durumda. Lokal bir krizden bahsetmiyoruz. Kent genelinde tablo çok kötü. Arpa ve buğday dışında tüm ürünlerde yaşanan bir olayla karşı karşıyayız. İlerleyen dakikalarda Vali Beyin başkanlığında bir toplantı gerçekleştirerek üreticilerimizin zararlarının tanzimi anlamında neler yapılabilir bunları değerlendirerek bir yol haritası oluşturacağız" diye konuştu

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da bir açıklama yaparak, don olayının 6 Şubat sonrası ikinci bir afet olduğunu söyledi.

"AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ"
Sadıkoğlu, "Malatyamız Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmeli, zarar tespitleri titiz bir şekilde yapılarak kapsamlı destekler sunulmalıdır" diyerek şunları kaydetti:

"CİDDİ ADIMLAR ATILMALIDIR"
"Hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. 6 Şubat'ta yaşadığımız deprem afetinden donra şehrimiz için ikinci bir afet olmuştur. Şehrimizin ana gelir kaynağı olan, 50 binden fazla ailemizin geçimini doğrudan şehrimizin tamamını da dolaylı yoldan etkilen kayısıda don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır.

"DEPREM YARALARI TAZEYKEN ZARAR PSİKOLOJİK BASKI OLUŞTURACAK"
Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz. Malatya 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edilmeli ve ivedi olarak destek paketleri açıklanmalıdır. Hala depremde aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kayıpların insanlarımız üzerinde oluşturacağı psikolojik ve sosyolojik baskı bütün şehri olumsuz etkileyecektir.

Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacaktır. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır.

"KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ OLARAK ERTELENMELİ"
Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, TARSİM sigortası yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak destekler sunulmalı."

BAKAN YUMAKLI'DAN İLK AÇIKLAMA
Yaşanan felaketin ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan ilk açıklama geldi. Bakan Yumaklı, -15 derecelere kadar düşen sıcaklıkların son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ"
"Bakanlık olarak günlerdir olumsuz etkiyi en aza indirmek için 7/24 sahada ve üreticimizin yanındayız. Bütün ekiplerimiz tespit çalışmalarını sürdürüyor. Don ve doludan etkilenen üreticilerimiz; Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerimize, sigortalı üreticilerimiz de ALO TARSİM 172 ihbar hattına ve acentelerine hasar ihbarında bulunabilirler."

16 MİLYON ELMA AĞACINI DON VURDU
Öte yandan olumsuz hava koşullarından etkilenen tek il Malatya değildi. Karaman'da çiçek açan milyonlarca elma ağacını da don vurdu.
Dona karşı sulama yapılan bahçelerdeki elma ağaçlarının tamamen buz tuttu. 16 milyonun üzerindeki ağaç sayısı ile Türkiye'de birinci durumda olan Karaman, yılda ürettiği 500 bin ton elma ile de ikinci sırada yer alıyor.

CEVİZ VE BADEM AĞAÇLARINI DA KAR VURDU
Elazığ'ın Keban ilçesinde yoğun kar yağışının ardından oluşan don nedeni ile kayısı, ceviz ve badem ağaçları da büyük zarar gördü. Üreticiler, bu yıl mahsulün büyük bir kısmını şimdiden kaybettiklerini belirtti.

"CEVİZDE BİR TANE BİLE KURTULAN AĞACIMIZ YOK"
Türkiye'deki önemli ceviz üretim merkezlerinden olan Çorum'un Oğuzlar ilçesinde ise ceviz ağaçları kar yağışı ve don sebebiyle zarar gördü.
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, "Meyve ve cevizde bir tane bile kurtulan ağacımız yoktur. Geçim kaynağı ceviz olan ilçemiz bu sene komple zarara uğramıştır" dedi.


