Gri liste nedir? Gri liste önemli mi? Türkiye gri listeden çıktı mı?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklama sonrasında gri liste nedir, neden önemli araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

Gri liste nedir? Gri liste önemli mi? Türkiye gri listeden çıktı mı?

Türkiye kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle aldığı, gri listeden çıkarıldı. Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bugün gerçekleşen genel kurul toplantısında Türkiye'yi gri listeden çıkarma kararı aldı. Gri listeye Türkiye 2021 yılında alınmıştı. Peki, gri liste nedir, gri listeden çıkmak neden önemli?

Gri liste nedir? Gri liste önemli mi? Türkiye gri listeden çıktı mı? - Resim : 1

GRİ LİSTE NEDİR?

Gri liste, Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan bir listedir. Bu listeye alınan ülkeler, FATF tarafından belirlenen standartlara tam uyum sağlamamış, ancak eksikliklerini gidermek için taahhütte bulunmuş ülkelerdir. Gri listeye dahil edilen ülkeler, uluslararası finansal sistemde daha sıkı denetim ve incelemelere tabi tutulur, bu da yabancı yatırımların azalmasına ve ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

 Gri liste nedir? Gri liste önemli mi? Türkiye gri listeden çıktı mı? - Resim : 3

GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK NEDEN ÖNEMLİ?

Gri listede yer alan ülkeler, genellikle finansal sistemlerinde yolsuzluk, terör finansmanı veya kara para aklama gibi sorunlar yaşadıkları için listelenirler. Bu, uluslararası yatırımcılar ve finans kuruluşları için riskli olarak algılanır ve ülkeye yönelik yatırımlar azalabilir.

Elektriğe yüzde 38 zam Şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarına uçak biletlerinde indirim Kredi kartı ile temassız ödemelerde 1 Temmuz'dan itibaren yeni dönem Türkiye'nin Gri Liste'den çıkarılması ne anlama geliyor?