Gözler Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararında

Milyonlarca vatandaş, Temmuz ayı Merkez Bankası faiz kararını bekliyor. Bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 15 seviyesine yükselten Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını 20 Temmuz Perşembe günü açıklayacak. Faiz kararı nasıl olacak? İşte detaylar...

Gözler Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararında

Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Perşembe günü açıklanacak olan Para Politikaları Kurulu faiz kararında! Büyük bir merakla beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı takvimi belli oldu.

Buna göre, Temmuz ayı Merkez Bankası faiz kararı 20 Temmuz Perşembe günü saat 14.00’te açıklanacak.

Gözler Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararında - Resim : 1

"YÜZDE 20'YE ÇEKİLECEK"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ankete katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 20'ye çekileceğini tahmin ediyor.

AA Finans'ın, 20 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Gözler Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararında - Resim : 2

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 650 baz puanlık bir artırım olabileceğini söyleyen ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 17,50 ile yüzde 21,50 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 25 ile 50 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 28,50 oldu.

POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 15'E YÜKSELTİLMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu haziran ayı faiz toplantısı için karar geçtiğimiz ay açıklandı.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 650 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltti.


Herkesin gözü kulağı Perşembe günü açıklanacak olan faiz kararındayken Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi de bununla ilgili bir yazı yayımladı.

Selvi yazısında, politika faizinin yüzde 20’lere ulaşmayacağını düşündüğünü belirtti.

İşte o yazı...

"Merkez Bankası geçen ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 27 ay sonra ilk kez faiz artırmıştı. Politika faizi yüzde 8.5’ten 15’e çıkarılmıştı. TCMB ve ekonomi yönetiminin yaklaşımı da kademeli, veriye dayalı adımlar atılması, faiz artışını da kademeli olarak yapmak yönündeydi. Zaten Şimşek geçtiğimiz günlerde verdiği mesajda, ekonomi politikalarının kısa vadede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı hedeflediğini belirterek “Kararlılıkla, kademeli olarak bu süreç yönetilecektir” demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da ekonomi yönetiminin politikalarını desteklemiş ve atılan adımlara yeşil ışık yakmıştı. Hatta NATO dönüşü uçakta, ekonomide rasyonel zemin vurgusu yapmıştı."

"FAİZ ARTIŞI OLACAK MI

Uzun tartışmaların ardından yeni bir PPK toplantısı daha geldi, çattı. Merkez Bankası yeni faiz kararını 20 Temmuz Perşembe saat 14:00’te açıklayacak. Piyasalarda genel beklenti faizlerin 500 baz puan daha artırılması yönünde. Ancak benim beklentim ve gördüğüm politika faizinin 20’ye ulaşmayacağı şeklinde.

Merkez Bankası faizi hızlı artırarak piyasaları rahatlatırken bir taraftan da toplumun bazı kesimlerini ve iş dünyasını da zora sokmak istemiyor. Bu yönde önemli bir hassasiyet gözlemliyorum. Sonuçta faiz artışının yatırımların önündeki en büyük engellerden olduğu herkesin malumu.

FAİZ ORANLARI NE OLABİLİR

Bu hafta ekonomi çevrelerinde yaptığım görüşmelerden böyle bir çıkarımım oluştu. Çok büyük bir sürpriz olmazsa faizin yüzde 16.50-17.00 civarında olabileceğini düşünüyorum. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki sonuçta her ay PPK toplanıyor ve ekonomideki gelişmeler, alınan kararların etkileri başta olmak üzere tüm veriler yeniden gözden geçiriliyordu. (PPK) toplantısında 27 ay sonra ilk kez faiz artırmıştı. Politika faizi yüzde 8.5’ten 15’e çıkarılmıştı. TCMB ve ekonomi yönetiminin yaklaşımı da kademeli, veriye dayalı adımlar atılması, faiz artışını da kademeli olarak yapmak yönündeydi."

Faiz Merkez Bankası
Zam iddiası yalan çıktı Bakanlıktan akaryakıt zamlarına ilişkin açıklama Doğal gaza da ÖTV zammı geldi Destici'den akaryakıt zammına sert tepki