Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin yeni düzenlemeler: Muayene ücretlerine zam!
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yabancılara sunulan ücretsiz sağlık hizmetleri, aile hekimliği kapsamındaki yeni uygulamalar ve sigorta prim indirimlerine yönelik önemli değişiklikler yasalaştı. Katılım payı, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi 2 liradan 20 liraya çıktı.
TBMM Genel Kurulunda 9 Ocak'ta kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.
AİLE HEKİMLİĞİ HİZMETLERİNDE ÜCRETLİ DÖNEM BAŞLIYOR
Kanunda aile hekimliğiyle ilgili önemli değişiklikler de yer aldı. Buna göre, aile hekimleri mesai saatleri dışında ücret karşılığında hastalara bakabilecek. Ayrıca, ehliyet raporu gibi belirli belgeler için aile hekimlerinden alınan raporlar ücretli hale getirilecek. Bu raporlar için alınan ücretler, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla döner sermayeye aktarılacak.
KATILIM PAYI 20 LİRA OLACAK
Katılım payı, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 20 lira olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetlerindeki katılım payını, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilenler için yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
AYIN BAŞINDAN İTİBAREN UYGULANACAK
Özel sektör işverenlerinin SGK'ye ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puan olarak uygulanacak. Bu hüküm, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren uygulanacak.
İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminden sağlanacak 5 puanlık indirim, 31 Aralık 2026'ya kadar devam edecek. Cumhurbaşkanı, bu süreyi 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.
Sigortalılığı 31 Aralık 2008'den önce başlayanlardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.