Fed faiz artırırsa dolar ne olur? Dolar yükselir mi, düşer mi? Fed faiz kararının dolara etkisi!
Fed faiz kararı bugün açıklanacak. Piyasalar ve yatırımcılar merakla ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını bekliyor. Peki, Fed faizi artırırsa dolar ne olur? Dolar düşer mi, yükselir mi? Fed faiz kararının dolar/TL'ye etkisi merak ediliyor. İşte konuya dair detaylar...
Piyasaların gözü bugün açıklanacak Fed faiz kararında. Fed, geçen ay politika faizini sabit tutmuştu. Uzmanların faiz kararı beklentisi ise yükseltilmesi yönünde. Dolara yatırım yapan vatandaşlar, Fed faiz artırımı yaparsa dolar ne olur, düşer mi, yükselir mi merak ediyor. Uzmanlar, Fed faiz kararının dolara etkisini açıkladı.
FED FAİZ ARTIRIRSA DOLAR NE OLUR?
Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC -Federal Open Market Committee), federal fonların gecelik faiz oranı veya “hedef faiz oranını” artırdığında dolara olan toplam talep artacağı için (diğer para birimlerinin faizinin değişmemesi halinde) dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanır. Bunun nedeni dolar cinsinden fonların daha yüksek bir risksiz getiriye/faize yani ABD’ye geri dönmesidir. Ayrıca, Fed’in faiz artırımıyla faiz farkı oluşması halinde yatırımcılar faizi daha düşük olan diğer para birimleri cinsinden fonlarını da dolara çevirmek isteyeceklerdir.
Faiz artış oranı ne kadar büyük ve beklentinin üzerinde olursa etkileri de o kadar büyük olur. Finans piyasaları faiz artışına hızlı tepki verir. Döviz piyasalarında dolar yükselirken hisse senedi ve tahvil fiyatları geriler. Reel sektörde ise faiz artışının etkisi gecikmeli olarak hissedilir. Borçlanma maliyeti artan bankalar, kredi, kredi kartı ve ipotek faizlerini artıracağı için bireysel ve kurumsal borçlanma ve harcamalar azalır, risksiz getiri oranı yükseleceği için de risksiz yatırım cazip hale gelir, ekonomik aktivite ve yatırımlar azalır. ABD dolarının değerinin diğer paralar karşısında yükselmesinin sonucu olarak ithalat artar, ihracat azalır ve ABD’nin dış ticaret açığı büyür.
FED NEDİR, NE ZAMAN KURULDU?
ABD Merkez Bankası “Federal Reserve System” kısaca Fed olarak anılır. 23 Aralık 1913 yılında kurulan Fed, Guvernörler Kurulu, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ve 12 Bölgesel Fed’den oluşur.
Fed’in temel görevleri; ABD’nin para politikalarını yürütmek, finansal kuruluşları denetlemek ve düzenlenmek, finansal sistemin istikrarlı işlemesini, ödeme ve takas işlemlerinin güvenli ve etkin olarak yürütülmesini ve tüketicilerin korunmasını sağlamaktır.