EYT'de tablo netleşiyor: Ocak'ta masada Şubat'ta uygulamada olacak! 1999 yılının Eylül ayından önce olanlar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesi ile ilgili milyonları sevindirecek bir açıklamaya imza attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT konusunun birkaç gün içinde çözüleceği müjdesini verdi. Peki EYT'de yaş olayı nasıl çözülecek? EYT meselesi ne zaman hayata geçiyor? İşte EYT ile ilgili tüm detaylar...

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz günlerde toplandı ve toplantı sonrasında milyonlarca EYT bekleyen için güzel haberler çıktı.

EYT YAKINDA TAMAMLANIYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası EYT bekleyenler için "Çalışanlarımızın, emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz. Arzumuz EYT'yi yılbaşından önce gündemimizden çıkarmak." dedi.

OCAK'TA MECLİS'TE ŞUBAT'TA TAMAM
hürriyet.com.tr yazarı Noyan Doğan bugün "EYT’de bilinenler ve bilinmeyenler" başlıklı yazısında EYT konusu ile ilgili merak edilenleri kaleme aldı. Noyan yazısında 'on bilgilere göre düzenleme 2023’ün ocak ayında Meclis’e gelecek ve şubat ayından itibaren de uygulanmaya başlayacak. Yani önümüzdeki yılın şubat ayından itibaren EYT’liler emekli olmaya başlayacak.' bilgisini aktardı.

KADINLARDA 20 YIL ERKEKLERDE 25
Düzenlemeden, ilk sigortalı olduğu tarih 1999 yılının Eylül ayından önce olanlar yararlanacak. 4/A statüsünde (SSK’lı) sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını doldurmaları gerekiyor. Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor.

Eylül 1999’dan önce kadınlar 38, erkek çalışanlar ise 43 yaşında emekli olabiliyordu. Bu tarihten sonra yapılan düzenleme ile emeklilik koşulları ağırlaştırıldı, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yükseltildi. Emekli olabilmek için emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar için 58, erkek çalışanlar içinse 60’a çekildi ve prim gün sayısı da 7 bin güne çıkarıldı.

EYT düzenlemesi sadece SSK’lıları değil diğer statüdeki sigortalıları da kapsayacak. 1999 yılının Eylül ayı öncesi sigortalı olan Bağ-Kur’lu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar da 9000 prim günü tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecek.

EYT düzenlemesi toplamda 6 milyona yakın kişiyi ilgilendirecek. İlk etapta da 1.9 milyon kişi -ki, ocak ayının başlarında bu sayı 2 milyona çıkacak- düzenlemeden yararlanacak.

BORÇLANMA DA UYGULANACAK

Düzenleme yapılana kadar gerekli prim gün sayısını ve çalışma yılını tamamlayanlar düzenlemeden yararlanıp, emekli olabilecek.

Prim gün sayısı ya da çalışma süresi eksik olanlar, çalışma yılını ve eksik prim gün sayılarını tamamladıklarında EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilecek.

Noyan Doğan'ın "EYT’de bilinenler ve bilinmeyenler" başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız
