EYT Meclis'e sunuldu mu, ne zaman sunulacak?

EYT düzenlemesi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı ve uzun süredir gündemi meşgul eden EYT çözüme kavuştu. EYT açıklaması sonrasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar, EYT'nin ne zaman meclise sunulacağını, emeklilik başvurularının ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki, EYT ne zaman TBMM'ye sunulacak? EYT'liye kıdem tazminatı verilecek mi?

EYT Meclis'e sunuldu mu, ne zaman sunulacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT sorunu, uzun bir zamandır Türkiye gündeminde yer alıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT düzenlemesini açıkladı ve yaş sınırı olmayacağını açıkladı. Şimdi EYT düzenlemesini Meclis'e sunulması bekleniyor. Sonrasında ise EYT'liler emeklilik başvurusu yapacak ve emekli maaşı almaya başlayacak. Peki, EYT ne zaman Meclis'e sunulacak? EYT için başvurular ne zaman alınmaya başlanacak?

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT'li sayılabilmek için 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan SSK'lı vatandaşlardan kadınlar için 20 erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 prim gün şartı aranıyor.

Bağ-Kur ve emekli sandığında ise kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranırken kadınlarda 7.200 prim gün sayısı erkeklerde ise 9.000 prim gün sayısı şartı aranıyor.

Herhangi bir yaş sınırı yok.

EYT NE ZAMAN MECLİSE SUNULACAK?

Kesin bir tarih olmamakla birlikte EYT düzenlemesinin önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulması bekleniyor.

EYT'LİLER NE ZAMAN EMEKLİ MAAŞI ALACAK?

Emekli maaşı, sigortalı oldukları yıla ve ödenen prim gününe göre değişiklik gösterebilir. Ne kadar maaş alacağını SGK uygulaması ile öğrenmeniz mümkün. Bununla birlikte en düşük emekli maaşının 5500 TL olduğu açıklanmıştı. Bu durumda EYT'linin alacağı en düşük maaş da bu miktar olacak.

EMEKLİ OLURSAM NE KADAR MAAŞ ALIRIM?

Emekli maaşını hesaplamak için SGK uygulaması olan https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasını kullanmanız gerekiyor. Formda istenen bilgiler TC kimlik numarası, SSK sicil numarası (e-devletten öğrenebilirsiniz), baba adı, kayıtlı olunan il, doğum tarihi bilgileri doldurmanız ve sorgulama kısmına tıklamanız yeterli.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA EKRANI

Ankara'da ulaşıma zam Borsa günün ilk yarısında yükseldi A101 de çağrıya katıldı TPAO sosyal medyadan gururlandıran gelişmeyi paylaştı