EYT hareketini başlatan isim Mevlüde Türkoğul, haberet.com'a konuştu! Yaş düzenlemesi gelecek mi?

EYT'liler (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) hareketini ilk başlatan ve EYT adının isim anası olan Mevlüde Türkoğul, haberet.com'a konuştu. Türkoğul, bugün gelen EYT'nin Ocak ayına kalması son dakikası hakkında "Bundan daha güçlü olduğumuz bir dönem olmamıştı" derken yaş düzenlemesiyle ilgili de "Yapmaya çalıştıkları formül, konunun özüne ters. Zaten burada ana formül yaş. Biz zaten yaşa takıldık." dedi.

EYT hareketini başlatan isim Mevlüde Türkoğul, haberet.com'a konuştu! Yaş düzenlemesi gelecek mi?

Türkiye'de milyonlarca insanın gündemi son aylarda EYT. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve bakanların açıklamalarıyla milyonlarca EYT'li ilk kez bu kadar umutlu. Ancak bugün bir son dakika gelişmesi yaşandı ve EYT düzenlemesi Meclis'te Ocak ayına kaldı. Ayrıca EYT için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündemde. 

Haberet.com, EYT hareketini başlatan ve herkesin aklına kazınan o üç harfi ilk yazan isim Mevlüde Türkoğul'a ulaştı. Türkoğul, sorularımıza şu yanıtları verdi. 

EYT'nin isim anası Mevlüde Türkoğul
EYT'nin isim anası Mevlüde Türkoğul

EYT'NİN OCAK AYINA KALMASI OLUMSUZLUK YARATTI MI?
-AK Parti kaynaklarından EYT düzenlemesinin Ocak ayına kaldığı bilgisi geldi. Bu sizde bir olumsuzluk yarattı mı? EYT bu sefer çıkacak mı?
-Kesinlikle çıkacak. Bu mücadeleyi biz başlatalı 12 yıl oldu. Bu süreçte defalarca seçim oldu. Bu tip şeyler seçim öncesi popülist yaklaşımla çok fazla kullanılır. Bundan daha güçlü olduğumuz bir dönem olmamıştı. Son 3-4 aydır akademisyenler, siyasiler, halk o kadar büyük bir beklenti oldu. O kadar dile dolandı ki; artık şu saatten sonra "biz bunu yapamıyoruz" denileceğini sanmıyorum. Bizim defalarca siyasilerle, iktidarla da muhalefetle de yüz yüze görüşmelerimiz oldu. Eski bakanlar Faruk Çelik, Fatma Şahin onlarla toplantımız oldu. Mustafa Elitaş'la Recep Tayyip Erdoğan başbakanken toplantımız oldu. Hiçbiri bize "hayır biz bu konuyla ilgilenmeyeceğiz" demedi ama iş icraate geldiğinde sonuç alamıyorduk. Bu sefer olacağını düşünüyoruz. Sadece Hazine ve Maliye Bakanı'nın "bütçemiz yetmiyor" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın "verilerimizde eksik var" diyerek zaman kazanmaya çalıştığını düşünüyorum.

"YAŞ FORMÜLÜ EYT'YE TERS"
-Kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı konuşuluyor. Nasıl bir sınır olacak sizce EYT'de?
-Yapmaya çalıştıkları formül, konunun özüne ters. Zaten burada ana konu yaş. Biz zaten yaşa takıldık. Zaten problemimiz bize kademe getirilmiş olması. 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan herkesin emeklilik kriterleri aynı değil. İşe başladığımız güne göre kademelendirildik biz. Kimi 5 yıl kimi 10 yıl, kimi 8 yıl, kimisi 1 yıl, kimisi 1 günden 1 yıl. Zaten bir kademeye taktılar. Şimdi de kademenin kademesi demeleri çok mümkün değil gibi geliyor bana. Ciddi tepki alırlar. Arkadaşlarımız çok güzel örgütlendiler. Gelen tepkileri görüp öyle bir hamle yapamazlar. 99 yasasında hakkınız size verilecek dendikten sonra "aa pardon" denmez diye düşünüyorum.

"EYT EKONOMİYE YÜK GETİRMEYECEK Mİ?"
-Türkiye'de 1,8 çalışan 1 emekliye bakıyor. Bunun normali ise 3 çalışanın 1 emekliye bakması. EYT çıkarsa 1,2 çalışan 1 emekliye bakacak ve bu ekonomiye ciddi bir yük getirecek ne düşünüyorsunuz?
-Evet, EYT'deki arkadaşlarımızdan bir kısmı 8 Eylül 1999'dan önce kendilerinden istenen hizmet süresini ve minimum prim süresini doldurduktan sonra sistemden çıktılar. Bu ne demek oluyor: sigorta primi yatırmamak, bordroları üzerinden devlete yatması gereken gelir vergisinden kaçmak vs. Sadece sistem dışı kalıp çalışmaya devam ettiler. Şimdi diyorlar ki biz 5500 prim günümü doldurdum. Var olan hakkımı istiyorum. Bunu söyleyenle hala çalışıp 10 bin gün çalışmış arkadaşımız da hakkını istiyor. Bu çok genç yaşta emeklilik mi? Evet, çok genç yaşta emeklilik. Burada adil olmak için başka bir kriter istenmeliydi. 5 bin gün ile 10 bin günü aynı kefeye koyamazsınız. O 5 bin gün emekli olacak, 10 bin gün emekli olan arkadaşımız 2 emekliye bakacakken 5 bin gün emekli olacak arkadaşımız bir emekliye bakacak. Sisteme ödediği prim açısından söylüyorum. Bizim burada itirazımız yasaların Türkiye'de geriye doğru çalıştırıldığı yasa 8 Eylül 1999'da Yaşar Okuyan'ın 99 depreminden sonra çıkardığı bu yasa. 90 dakikalık maçta 75. dakikada kural değişir mi?

Kaynak: haberet.com

EYT Recep Tayyip Erdoğan AK Parti
Milyonlar çıkacak kararı bekliyor Bakan'dan çok konuşulacak yanıtlar ''Düşük faiz politikamızın enflasyondaki etkisini...'' İşsizlik verileri açıklandı