Ev kadınlarının emekli olabilmesi için çalışmalar sürüyor! Ev kadınları nasıl emekli olacak?
'Aile Koruma Kalkanı' programı kapsamında ev hanımlarının emekli olabilmesi için çalışmalar sürerken SGK Uzmanı Emin Yılmaz konu ile ilgili detayları aktardı. Hayata geçirilecek olan "Aile Koruma Kalkanı" programı neleri kapsıyor? Emekli olmak isteyenler ne kadar prim ödeyecek?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarına emeklilik güvencesi sağlanacağı müjdesini vermişti.
'Aile Koruma Kalkanı' programı kapsamında ev hanımlarının emekli olabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Hayata geçirilecek olan "Aile Koruma Kalkanı" programı neleri kapsıyor? Emekli olmak isteyenler ne kadar prim ödeyecek?
EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLACAK?
SGK Uzmanı Emin Yılmaz detayları aktardı.
Emin Yılmaz'ın açıklamaları şöyle;
"Şu an hukukumuzda isteğe bağlı sigorta dediğimiz BAĞKUR niteliğinde olan prim ödemeleri var. Bunlarla ilgili ev hanımlarına da bunda bir kolaylık getirilecek.
Program ‘Aile Koruma Kalkanı’ adı altında geçiyor. Ev hanımlarının emekliliğine prim desteği verecek yasa koyucu. Burada isteğe bağlı prim ödemesi aylık asgari brüt ücretin yüzde 32’si 3202 TL'ye tekabül ediyor. Burada üçte bir oranında devlet tarafından yani yasa koyucu tarafından verilecek. 3200’ü üçe böldüğümüz takdirde 1067 liralık gibi bir avantajı olacak. Yani aynı zamanda devlet destek veriyor.
Bir yıllık da baktığımız zaman 1067’yi 12 ile çarptığımız zaman bir yılda 12804 lira gibi bir para ev hanımlarının cebinde kalacak.
ÖDENECEK PRİM TUTARI NE KADAR OLACAK?
3202’den destek rakamımız 1067’ye çıkardığımız zaman aylık bazda 2135 TL'ye düşmüş olacak. Burada getirilecek olan yasa düzenlemesi ilgili ekstra avantajlar da olacak. Orada yaş sınırı esnetilecek. Çocuk sayısına göre kolaylıklar getirilecek. Ev hanımları evde çocuk sayısına göre bir kolaylık sağlanacak.
Bununla alakalı isteğe bağlı BAĞKUR primi üzerinden ödendiği zaman erkekler 9000 günde, kadınlar 7200 günde emekli oluyordu. Burada çocuk sayısına göre kolaylık, yıpranma payı adı altında getirilebilir.
Kırka yakın meslekte yıpranma payı var. İşte basınla ilgili olan sektörlerde de bir yıl çalıştığınız zaman 90 gün yıpranma payı alınabiliyordu. Aynı durum çocuk sayısına göre burada da getirilebilir. Dolayısıyla burada yıpranma payı ekstradan yasa koyucu verdiği zaman oradaki 7200 günlük emekliliğe çocuk sayısına göre daha da az prim çıkacaktır. Bu da avantaj olarak emekliliğe ekstradan sağlanacaktır.
BU PROGRAMDA BAŞKA NELER VAR?
Programda faizsiz evlilik kredisi verilecek. İki yıl geri ödemesiz olarak 48 ay vadeli gençlerin evlenmesi, aile kurmasıyla ilgili buna 150 bin TL evlilik hediyesi diyebiliriz.
Ayrıyeten gençlere verilecek olan telefon, bilgisayar bunlarla ilgili vergi avantajları olacak. Daha az para ödeyerekten bunlara ulaşabilecekler. Yine iletişim çağında olduğumuz için on gigabayta varan internet paketlerinde yasa koyucu tarafından bedava bir şekilde verilecek.
Aile kutsal bir müessese olduğu için bunların sosyal ve ekonomik anlamda destek verilip de onları ekonomik dara düşmemesi için her evde bir çalışanla ilgili destek sigorta teşvikleri verileceğiyle ilgili bu pakette duyumlarımız var.
BUNUN FİNANSMANI NEREDEN OLACAK?
Aile ve Gençlik Bankası kurulacak. Bu Aile ve Gençlik Bankasını da Karadeniz'de bulunan gazın satışından belli bir rakamını bu bankanın finansmanında sağlanacak. Yani bu banka bildiğimiz gibi işte bankada mevduat parası, faiz böyle şeyler yoktur. Tamamen sosyal ve ekonomik olaraktan Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bütün vatandaşlara destek amaçlı kurulacak. Bunun örnekleri Norveç'te, dünyada var. Biz de bununla ilgili böyle bir organizasyon içerisine gireceğiz."