Enflasyon nedir, nasıl ölçülür? 2023 güncel enflasyon oranları

Merkez Bankası, 2023 yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltti. TCMB tarafından yapılan ankete göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,82 idi. Merkez Bankası'nın beklentisi ise yüzde 58 oldu. Peki, enflasyon nedir, nasıl ölçülür? Güncel enflasyon oranları nedir?

Enflasyon nedir, nasıl ölçülür? 2023 güncel enflasyon oranları

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, Enflasyon Raporu 2023-III'ün tanıtım toplantısında önemli açıklamalar yaptI. Buna göre 2023 yıl sonu enflasyon oranı tahmini yüzde 58 olarak açıklandı. Bu açıklama sonrasında enflasyon nedir, nasıl ölçülür, güncel enflasyon oranları nedir araştırılıyor. İşte detaylar...

GÜNCEL ENFLASYON ORANLARI

Güncel enflasyon oranları, son olarak 5 Temmuz'da açıklanmıştı. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre Haziran 2023'te yıllık bazda yüzde 38,21 olarak belirlendi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 3,92, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 6,5 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 38,21 ile son 18 ayın, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 40,42 ile son 25 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Enflasyon nedir, nasıl ölçülür? 2023 güncel enflasyon oranları - Resim : 1

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, mal ve hizmet fiyatlarının genel düzeyinin zamanla arz, talep ve diğer etkenlere bağlı olarak yükselmesidir. Önemli olan, sadece belli bir ürün veya hizmet fiyatının değil, genel fiyat düzeyinin, süreklilik arz ederek yükselmesidir.

Çekirdek Enflasyon Nedir?

Özel kapsamlı fiyat endeksleri ile geçici etkilerin fiyatlardan arındırılması sonucundaki genel artışa çekirdek enflasyon denir.

Enflasyonun Nedenleri Nelerdir?

Ekonomide enflasyon oluşmasının temelde 4 nedeni vardır:

1. Talep Enflasyonu
2. Maliyet Enflasyonu
3. Arz Enflasyonu (Para Arzı)
4. Enflasyon Beklentileri

ENFLASYON ORANI NEDİR VE NASIL HESAPLANIR?

Enflasyon Oranı Nedir?

Enflasyon oranı, fiyat düzeylerinin belirli bir zaman aralığındaki değişim hızına denir ve fiyatlar genel seviyesindeki değişim oranını hesaplamak için kullanılır.

Enflasyon Oranı Nasıl Hesaplanır?

Fiyat endeksiyle ölçülen enflasyon oranı, Türkiye İstatistik Kurumu, kısaltılmış adıyla TÜİK tarafından hesaplanır. Aylık ve yıllık zaman dilimleri için; TEFE, TÜFE, ÜFE ve tüketici, toptan eşya fiyatları şeklinde isimlendirilen tüketici fiyat endeksleri hesaplamaları TÜİK tarafından yapılır.

Enflasyon
Erkan: Para politikamızın hedefi istikrar Maaşlara asgari ücret düzenlemesi Son Dakika! Altın rekor kırdı Fed faiz kararı sonrasında dolar ve euro kurunda son durum!