Ek ders ücretlerinde artış bekleniyordu! Kamuda tasarruf paketine takıldı
Geçtiğimiz günlerde açıklanan 'kamuda tasarruf ve verimlilik paketi'nden yeni haftada Meclis Komisyonuna gelmesi beklenen 'Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı' da etkilendi. Taslakta yer alan iki önemli maddenin bakanlıklarca reddedildiği öğrenildi.
Geçtiğimiz haftalarda okul müdürüne silahlı saldırı olayıyla gündeme gelen ve TBMM'ye geliş süreci hızlandırılan Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının detaylarına ulaşıldı.
Taslağın, öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerle sınırlı olmadığı ek ders ücretlerinde planlanan artış ile özel okulda çalışan öğretmenler için yeşil pasaport başlıklarının da yer aldığı öğrenildi.
Haftaya TBMM Komisyonu’na gelmesi beklenen taslak üzerinde çalışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir sunum yaptığı öğrenildi.
EK DERS ÜCRETLERİNDE YÜZDE 15’LİK ARTIŞA İZİN ÇIKMADI
Türkiye Gazetesi'nden Mahmut Özay'ın haberine göre teklifi ilgili bakanlıklar da detaylı incelerken taslağın ekonomi boyutu 'kamuda tasarruf tedbirleri'ne takıldı.
Bu kapsamda ek ders ücretine yüzde 15’lik artış planlamasına Hazine ve Maliye Bakanlığından izin çıkmadı.
EK DERS ÜCRETİ NE KADAR?
Mevcut düzenlemede öğretmenler gündüz 140, gece ve hafta sonu eğitimlerinde ise 150 gösterge rakamı üzerinden hesap edilen tutar kadar ek ders ücreti almaktaydı. Hazırlanan taslakta ek ders ücretinin gösterge rakamı artırıldı. Gece, gündüz ve hafta sonu ayrımı yapılmaksızın 160 gösterge rakamı üzerinden ek ders ücreti ödenmesi yönünde düzenleme yapıldı. İstişareler sürüyor.
PASAPORTA ‘VİZE’ ÇIKMADI
Kanun taslağında yer alan bir başka düzenleme ise, özel okullarda 15 yıl ve üzerinde hizmeti olan öğretmen ve yöneticilere yeşil pasaport verilmesi bekleniyordu. Ancak bu düzenlemeye de Dışişleri Bakanlığından onay çıkmadı. Son kararı TBMM verecek.