Fed faiz kararı öncesinde dolar ve euro kurları son durum

Dolar ve euro güne yükselişle başladı. Döviz kurlarındaki hareketlilik sürüyor. Haftaya artışla başlayan dolar/TL, dün 23,61 liradan işlem görüyordu. Euro'nun dünkü satış fiyatı 25,35 lira idi. Piyasalarda gözler hem Fed hem MB faiz kararında. Peki, bugün dolar ne kadar, euro kaç lira? İşte 13 Haziran güncel döviz kurları...

Fed faiz kararı öncesinde dolar ve euro kurları son durum

Döviz kurlarında yükseliş devam ediyor. İstanbul serbest piyasada dolar 23,60 liradan, euro 25,38 liradan haftaya başlamıştı. Uzmanlar, dolar ve euro'nun Türk lirası karşısında bu yükselişi karşısında Merkez Bankası faiz politikasına yönelik farklı senaryolar oluşturdu ve bu senaryolara göre döviz kurları üzerindeki etkilerinin nasıl olacağına dair ihtimalleri sergiledi. 

DOLAR NE KADAR OLDU?

Serbest piyasada 23,66 liradan alınan dolar en yüksek 23,68 liradan satılıyor. Dün doların satış fiyatı 23,61 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da ise doların alışı 23,60, satışı ise 23,62 olarak belirlendi. 

EURO KAÇ TL?

Serbest piyasada 25,51 liradan alınan euro ise en yüksek 25,55 liradan satılıyor. Dün euronun satış fiyatı ise 25,35 lira olmuştu.

Kapalıçarşı'da euronun alışı 25,30, satışı ise 25,35 oldu.

STERLIN KAÇ LİRA?

Serbest piyasada 29,7280 liradan alınan sterlinin satış fiyatı 30,0663 lira olarak belirlendi. Dün sterlin serbest piyasada 29,6496 TL'den işlem görüyordu. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI VE DÖVİZ KURU İLE ENFLASYON ÜZERİNE ETKİSİ

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, döviz kurlarına yönelik TCMB’nin iki farklı senaryosunu değerlendirdi.

Buna göre Demiralp, dolar kurunun 25’li seviyelere geldiği noktada, TCMB’nin yola faiz artışları ile devam edeceği varsayımından hareketle, güvercin ve şahin iki senaryo oluşturup, bu senaryoların kur ve enflasyon üzerindeki etkilerini inceledi.

Bu senaryoları Demiralp şöyle aktardı:

Güvercin senaryo
Merkez Bankası faiz artışı konusunda daha ılımlı davranıp önceliğini fiyat istikrarından ziyade ödemeler dengesi ile ilgili bir kriz çıkmamasına verebilir.

Halen yüzde 8,5 olan politika faizi ilk aşamada yüzde 20’li seviyelere, kurdaki baskının devamı durumunda yüzde 30’lu seviyelere çıkarılabilir.

12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin yüzde 35’li seviyelerde olduğu bir çerçevede bu patika içerideki döviz talebini durdurmaya yetmeyebilir.

Reel politika faizi negatifte kalacağı için kur ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskı devam edebilir ve sene sonu enflasyonu yüzde 45’leri aşabilir.

Şahin senaryo
Merkez Bankası faiz artışı konusunda daha şahin bir duruş sergilerse, politika faizi ilk aşamada 25-30 bandına sonrasında yüzde 40’ların üzerine çıkabilir.

Bu durumda kur seviyesinin ve enflasyonun aşağı yönlü baskılanması mümkün olabilir.

Dolar
Altın fiyatları güne nasıl başladı? Asgari ücrete zam mesaisi başladı ABD'deki görevinden istifa etti İstanbul Havalimanı rekor kırdı!