Deutsche Bank ekonomisti Yiğit Onay: "Yıl sonu Dolar/TL beklentimiz 37"

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e'deki Küresel Görünüm programında yaptığı açıklamalarda dolar/TL ve faiz tahminlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Onay, kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentilerini 37 seviyesinde açıkladı.

Deutsche Bank ekonomisti Yiğit Onay: "Yıl sonu Dolar/TL beklentimiz 37"
  • CNBC-e'deki Küresel Görünüm programına katılan Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye ekonomisine dair kritik değerlendirmeler yaptı.
  • Onay, geçen yıldan bu yana ekonomik programın olumlu etkilerinin yavaş yavaş görülmeye başlandığını, bu durumun finansal piyasalarda güven yarattığını ancak en önemli gündem maddesinin enflasyon olduğunu belirtti. "Kurda istikrar Merkez Bankası açısından çok önemli," diyen Onay, Merkez Bankası'nın döviz alımlarında "sürecin bir doyum noktasına ulaşmasını bekleyebiliriz" ifadesini kullandı.
  • Geçen hafta açıklanan enflasyon verilerini olumlu değerlendiren Onay, "Merkez Bankası kurun düşmesini istemiyor ancak kurun biraz yukarı gitmesine izin veriyor. Burada TL'nin reel değeri ön plana çıkıyor," dedi. Ayrıca, "Haziran ayı bize gösterdi, enflasyonda biraz iyileşme göstermeye başladık. Her ne kadar önümüzdeki süreç çok önemli olsa da kurda aslında kademeli ve düzeyli bir artış, enflasyon tarafında dinamikleri çok olumsuz etkilemeyecek," diye ekledi.

Deutsche Bank ekonomisti Yiğit Onay: "Yıl sonu Dolar/TL beklentimiz 37" - Resim : 1

  • Dolar/TL beklentisi hakkında konuşan Onay, kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentilerini 37 seviyesinde açıkladı. "37 seviyesine ulaşılırken oynaklığın da görece düşük kalmasını bekliyoruz," derken, "Burada sadece iç dinamikler etkili olmayacak. Dünyadaki gelişmeler de TL için önemli," vurgusunu yaptı.
  • Faiz beklentileri konusunda ise Onay, "Faiz indirimlerini önümüzdeki birkaç aylık dönem için konuşmak erken ama yılın son çeyreği için bir imkan olduğunu düşünüyoruz. Kasım ayında 250 baz puan, aralık ayında 250 baz puan indirim beklentimiz var. Toplamda 500 baz puanlık bir indirim beklentimiz var. Dolayısıyla yıl sonu tahminimiz yüzde 45," dedi. Faiz indiriminden önce ağustos, eylül, ekim aylarında Merkez Bankası'ndan ön sinyaller alabileceklerini belirtti.
  • Yabancı yatırımcının faiz indirimlerini beklediğine dikkat çeken Onay, "Üçüncü çeyrekte etkiler daha da belirgin olacak," diyerek, Türkiye'deki faiz indirimlerinin borsaya gelecek yabancı yatırımcılar için önemli olduğunu ifade etti.
4,7 milyon yerleştirme yapıldı Emekliye maaş zammı için toplantı Deprem için 3,8 milyarlık dış finansman Katılımevim, yeni yatırımından 283.5 Milyon USD gelir elde edecek