Deprem bölgesine 3,8 milyar dolarlık uluslararası finansman desteği

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maraş merkezli depremler sonrası bölgenin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandığını açıkladı. Bu kaynaklar, sağlık altyapısı ve konut inşası gibi projelerde kullanılacak.

Deprem bölgesine 3,8 milyar dolarlık uluslararası finansman desteği
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış kaynak akışı ve deprem bölgesine yönelik finansman çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
  • 6 Şubat 2023'te Maraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan bugüne kadar toplam 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandığını belirtti.
  • Şimşek, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan deprem bölgesindeki sağlık altyapısı harcamaları için ek 250 milyon avro finansman sağlandığını duyurdu. Bu krediye ilişkin anlaşmanın Bakanlık tarafından dün imzalandığını ifade eden Şimşek, geçen yıl da aynı amaçla 250 milyon avroluk bir bütçe finansmanının sağlandığını hatırlattı.
  • Depremden etkilenen yerleşim yerlerindeki iyileştirme ve yeniden imar çalışmalarının yanı sıra sağlık sisteminin güçlendirilmesine yönelik bu finansmanın önemine dikkat çeken Şimşek, "Bu kaynaklar, depremden etkilenen bölgelerdeki yaşam kalitesinin artırılmasına ve sağlık altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır" dedi.
  • Şimşek, Türkiye'nin Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan kısa süre önce "Türkiye Deprem Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi" kapsamında 60 milyar yen finansman sağladığını ve bu finansmanın İller Bankası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın deprem bölgesindeki projelerinde kullanılacağını belirtti.
  • Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın da deprem bölgesi için 1,5 milyar avroluk bir finansman paketi açıkladığını hatırlatan Şimşek, ayrıca Dünya, Avrupa Yatırım, İslam Kalkınma ve Asya Altyapı Yatırım bankalarından da bu amaçla dış finansman sağlandığını ifade etti.
  • Toplamda 3,8 milyar dolarlık dış finansmanın sağlandığını belirten Şimşek, "Sağlanan bu kaynaklar, Türkiye'nin potansiyeline olan güvenin ve uluslararası normlara uygun, rasyonel politikaların bir göstergesidir" dedi.
Katılımevim, yeni yatırımından 283.5 Milyon USD gelir elde edecek İşsizlik rakamları açıklandı Dev bankadan Türkiye tahmini Netflix'ten bir zam daha