Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan İSEDAK 39. Bakanlar Oturumu'nda önemli açıklamalar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İSEDAK 39. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2023 sonu itibarıyla (İslam İşbirliği Teşkilatına) üye ülkeler arasındaki ticaret hacmi toplam ticaretimizin yaklaşık yüzde 19'unu oluşturuyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 39. Bakanlar Oturumu Kapanış Programı'nda, toplantıyı verimli istişarelerin ardından başarıyla sonuçlandırdıklarını dile getirerek, üye ülke heyetlerine, uluslararası kuruluş temsilcilerine ve diğer katılımcılara teşekkür etti.
Bu yıl Bakanlar Oturumu'nda "İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkelerinin E-ticaret Kapasitelerinin Geliştirilmesi" konusuna odaklandıklarını aktaran Yılmaz, toplantı vesilesiyle gündemde yer alan ekonomik ve ticari meselelerin yanında İslam dünyasının durumunu da mütalaa ettiklerini kaydetti.
45'TE FAZLA İKİLİ GÖRÜŞME
Yılmaz, İİT Tercihli Ticaret Sistemi (TPS-OIC), İİT Tahkim Merkezi, Helal Akreditasyon Alanındaki Çalışmalar, İİT İSEDAK Uluslararası Yatırım Fonu, İSEDAK KOBİ Programı, Dijital Dönüşüm Programı, Altın ve Gayrimenkul Borsaları Projeleri'nin toplantı gündeminde olduğunu anlattı.
Yoğun toplantı süresince ülkeler ve kuruluşlar arasında gerçekleştirilen ikili görüşmelerin, işbirliğini daha da güçlendirmek adına önemli bir zemin oluşturduğunu memnuniyetle gözlemlediklerini ifade eden Yılmaz, 19 ülke, 8 İİT kuruluşunun yanı sıra çeşitli özel sektör firmalarının katılımlarıyla 45'ten fazla ikili görüşme gerçekleştirildiğini belirtti.
Yılmaz, 54 üye ülke, 5 gözlemci ülke ile 38 uluslararası kuruluşun davet edildiği toplantıya 51 ülke ve 24 uluslararası kuruluşu temsilen 536 delegenin katıldığını, 23 ülkeden 24 bakan, 9 ülkeden 11 bakan yardımcısı olmak üzere üst düzey katılım sağlandığını aktardı.
2023 yılı boyunca düzenlenen İSEDAK Çalışma Grubu toplantılarının "e-ticaret kapasitesinin geliştirilmesi, genç işsizliğinin azaltılması, gıda güvensizliğiyle mücadele, ulaştırma altyapılarının çevresel etkileri, dijital para birimleri ve turizmde rekabet için girişimciliğin teşvik edilmesi" konularını ele aldığını ve bu alanlarda ülkelerin istifadelerine sunulmak üzere önemli politika tavsiyeleri ortaya koyduğunu aktaran Yılmaz, politika tavsiyelerinin hayata geçirilmesi için "İSEDAK Proje Destek Programları"ndan ülkelerin daha fazla istifade etmelerini oldukça önemli bulduğunu vurguladı.