Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, Osman Gazi... Ek vergi geliyor

Hükümetin vergi paketi taslağından dev firmalara ilave kurumlar vergisi çıktı. Buna göre Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) ile Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle uygulamaya konulan projeleri idare edilen Türkiye'nin önde gelen firmalarından alınacak kurumlar vergisi artırılıyor.

Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli, Osman Gazi... Ek vergi geliyor
  • Daha önce kurumlar vergisi için miktarların artırılması ile ilgili sinyali Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vermişti.
  • Bu çerçevede bayram tatilinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) getirilmesi planlanan vergi paketi taslağından, dev şirketlere ilave vergi çıktı.

KURUMLAR VERGİSİ ORANLARINA 5 PUANLIK DÜZENLEME

  • Ekonomi Gazetesi’nin haberine göre söz konusu vergi taslağında, Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Ankara Garı, havalimanları, şehir hastaneleri ve birçok otoyol gibi Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİP) modeliyle hayata yüzlerce projeyi yöneten şirketlerin kurumlar vergisi oranı, bankalarla eşitlenecek.
  • Buna göre, dev şirketler devlete artık yüzde 25 değil yüzde 30 kurumlar vergisi ödeyecek.

SENELİK 5 MİLYAR LİRA EK VERGİ ÖDEYECEKLER

  • Söz konusu yasanın Meclis'ten geçip Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, şirketler yüzde 5 artırılan yenİ kurumlar vergisini 1 Ocak 2025'den itibaren ödemeye başlayacak.
  • Yapılması planlanan artışla devletin yıllık yaklaşık 5 milyar TL, fazladan gelir elde etmesi planlanıyor.
  • YİP ve KÖİ projelerinin 30-40 yıllık uzun vadeli sözleşmelerle hazırlandığı düşünüldüğünde söz konusu artış devletin kasasına ciddi oranda ek vergi geliri sağlayacak.
Depolarınızı doldurun! Benzine zam geliyor ATM'lerden para çekme limiti değişiyor! Tarih belli oldu Kiraya yüzde 65 maaşa yüzde 25 zam İkinci el piyasasında durağanlık ne kadar devam edecek?