Benzine yine zam! Kuruş kuruş değil 1,32 TL birden! Bu gece pompaya yansıyacak
Akaryakıt fiyatları zamlanmaya devam ediyor. Bu gece yarısı (15 Temmuz Cumartesi) gününden itibaren geçerli olmak üzere 1 TL 32 kuruş zam yapılması öngörülüyor. Öte yandan brent petrol fiyatlarındaki yükselişin de akaryakıt fiyatlarını etkileyip etkilemediği merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor. İşte 14 Temmuz Güncel Akaryakıt fiyatları ve detaylar...
Akaryakıt fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Benzine 15 Temmuz Cumartesi günü itibarıyla geçerli olmak üzere 1 TL 32 kuruş zam yapılması tahmin ediliyor. Bir yandan brent petrol fiyatlarında da yukarı yönlü hareket ederken akaryakıt fiyatlarındaki yükselişte brent petroldeki yükselişin etkisi var mı? Akaryatkıt fiyatları nasıl hesaplanıyor? Benzin neden yükseliyor? 15 Temmuz güncel fiyatlar...
GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI
Motorin fiyatlarında bir değişiklik beklenmiyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 26,37 liradan, benzinin litresi ise ortalama 26.65 liradan satılıyor.
Benzine 12 Temmuz tarihinde 1 lira 7 kuruşluk zam gelmişti.
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.
BRENT PETROLDE SON DURUM
Dün Brent petrolün varil fiyatı 81,36 dolar 1 dolar düzeyinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 08.59 itibariyle kapanışa kıyasla yüzde 0,10 artışla 81,44 dolar oldu.
Petrol fiyatları, ABD'nin yıllık enflasyonun 2 yılın en düşük seviyesine indiğini açıklamasının ardından yükselişini sürdürüyor. ABD Çalışma Bakanlığı, dün haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,2 artarken, enflasyon üst üste 12 ayda yavaşladı.
ABD'de enflasyonun yavaşlamaya devam ettiğini gösteren veriler artan faiz oranlarına ilişkin bazı endişelerin hafiflemesinde etkili oldu.
Arz tarafında ise Suudi Arabistan ve Rusya'nın ağustosta petrol üretimlerinde gönüllü olarak kesintiye gitmeleri ve ardından yılın ikinci yarısında arzın talebin gerisinde kalacağına ilişkin haberler fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.
Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 5 milyon 900 bin varil artarak 458 milyon 100 bin varile yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 3 milyon varil artacağı yönündeydi.
Beklenenden daha yüksek açıklanan stok verisi, dünyanın en büyük petrol tüketici ülkesi ABD'de talebin zayıfladığına işaret ediyor. Petrol talebinin yaz ayları öncesinde düştüğünü gösteren veriler petrol fiyatlarının yükselişini kısıtladı.
Brent petrolde teknik olarak 80,47 ile 80,53 dolar aralığının direnç, 80,21 ile 80,14 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.
BRENT PETROLDEKİ YÜKSELİŞ AKARYAKIT FİYATLARI ETKİLENİR Mİ?
Fiyatlarda, en yakın dünya serbest piyasası esas alınıyor. Brent petroldeki değişim aynı oranda işlenmiş ürünlere yansımayabiliyor. Dolar/TL kurunda yaşanan dalgalanmalardan bire bir etkileniyor.
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.
Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor