Balıkesir'de yetiştirdiği ürünün fiyatını düşük bulan çiftçiler yol kapatma eylemi yaptı
Hükümetin tarım sektöründeki adımlarını yetersiz bulan Fransa'da aylarca süren eylemlerin bir benzeri Türkiye'de yapıldı. Balıkesir'in Bandırma ilçesinde çiftçiler, tarım ve hayvancılıkta yaşadıkları sorunlara ve ürünleri için verilen fiyatların yetersizliğine dikkat çekmek için yol kapatma eylemi yaptı.
Bandırma ilçesi Aksakal Mahallesi'ndeki çiftçiler, verilen fiyatların yetersiz olduğunu belirterek, ürünleri tarlada kaldığı iddiasıyla eylem yaptı.
Bandırma Ziraat Odası'nın çağrısıyla, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara dikkat çekmek isteyen çiftçiler, Aksakal Mahallesi'ndeki pancar toplama alanında bir araya geldi. Çiftçiler buradaki basın açıklamasının ardından traktörleriyle Bandırma-Susurluk yoluna gitti.
Bandırma ilçesindeki diğer mahallelerde üretim yapan çiftçilerin eyleme katılma talebi jandarma tarafından engellenirken, kara yoluna gidişlerine izin verilmedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş ve İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın'ın da destek verdiği eylemde çiftçiler, kara yolunu çift yönlü olarak yaklaşık 1 saat trafiğe kapattı.
“TRAKTÖR GEZİNTİ DEĞİL, ÜRETİM ARACIDIR”
Eyleme katılan üreticiler, ortak bir açıklamada bulanarak şu ifadelere yer verdiler:
“Üreticilerimizin satın aldığı traktörü 'milyonluk makineler' diye sıfatlandıranlar lütfen paraya yönelik ithamda bulunmasın. Ülke ve dünya tarım teknolojileri hızla gelişirken biz üreticilerden at ve öküzlerle çift sürmemizi beklemesin. Bugün işçi sorunu ve problemi sadece sanayide değil, aynı zamanda da tarım ve hayvancılık sektöründe de yer almaktadır.
İşçi gücünü en aza indirmek adına yapılan bu yatırım bugünkü mesele değil uzunca yıllık birikimin sonucudur. Satın alınan traktörler ve makine ekipmanlar hibe değil, kredi kullanarak edinilmiştir. Hakeza tarımda yatırım, tarla ve ekipman üzerinedir.
Yatırımlarıyla işini büyüten üretim topluluğunun mal varlığını bugünkü ekonomik zorluklarla mukayese edemezsiniz. Üreticiyi ötekileştirmeyin ve ayrıştırmayın aksine sahip çıkın, haklarının korunması için mücadele verin.
Zira tarımda milli değerlerimizi yitirmiş ithal edilen yabancı tohum gübre ve ilaçla üretim yapmak zorunda kalınmıştır. Taşıma suyla değirmen dönmez. Gıda, silah gibi stratejik bir konuma ve değere sahiptir.
Üretim milli bir değerdir. Bu sebeple yerli tohum yerli üretimi mutlaka destekleyin. El birliğiyle dünya tarımında iyi bir konuma gelelim. Mesele memleket, mesele üretim.”
Açıklamaların ardından eylem sona ererken, kara yolu yeniden trafiğe açıldı.