Bakan Şimşek'ten kritik açıklamalar! Ekonomide 3 temel hedefi açıkladı! KDV ve MTV'de artış olacak mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuk olduğpu programında kritik değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, "Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmektir." ifadelerini kullandı. Bakan Şimşek aynı zamanda ikinci hedefin borç oranını yüzde 40 düzeyinin altında kalıcı olarak tutmak, üçüncü hedefi ise sürdürülebilir cari açık olarak açıkladı. Şimşek, sözlerinin devamında MTV ve KDV ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yürütülen ekonomi programının temelinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu söyledi. Bakan Şimşek "Program çalışıyor. Bazı alanlarda öngördüğümüzden daha güçlü çalışıyor" diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları şöyle:
Kurala dayalı, uluslararası normlara dayalı bir program çerçevesi koyduk. Eylül ayında programı koyduk ama fiili uygulama daha erken başladı.
EKONOMİDE 3 TEMEL HEDEF
Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmektir. Şu anda fiyat istikrarından uzağız ama hedefimiz bu.
İkinci hedefimiz borç oranını yüzde 40 seviyesinin altında kalıcı olarak tutmak.
Üçüncü hedefimiz sürdürülebilir cari açıktır.
Bu hedeflere ulaşmada bize ayak bağı olan kur korumalıdan çıkış hedefimiz var. Burada piyasaları bozmadan kademeli çıkış hedefliyoruz.
Program çalışıyor. Bazı alanlarda öngördüğümüzden daha güçlü çalışıyor.
"HAZİRAN-ARALIK DÖNEMİNDE 11,3 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK GİRİŞİ"
Bizim için önemli olan piyasa aktörlerinin programa inanmasıdır. Bunun risk primlerinde özetlendiği kanısındayım. Bu durum Türkiye'nin dış kaynağa çok daha uygun ulaşmasını sağladı.
Ağustos ayından itibaren Türkiye daha düşük spreadlerle uluslararası finansmana ulaşma imkanı buldu.
Geçen yılın ilk 5 ayında Türkiye'den portföy çıkışı var. Haziran-Aralık'ta ise 11,3 milyar dolar net giriş oldu.
Türkiye geçen sene yurt dışından yüksek faizle 10 milyar dolar borçlandı. Ama faizler düşüyor.
BÜYÜMEDE İHRACAT ETKİSİ POZİTİF
DDM'deki azalmayı izlerseniz rezerv artışı ile birlikte düşünürseniz 60 milyar dolarlık rezerv artışı var. Programın güven boyutu çok iyi çalıştı.
Bankaların roll-over rasyosu yüzde 138'lere çıktı. Reel sektörde ise roll-over rasyosu yüzde 123 oldu.
Geçen bir bankamız çok uzun vadeli sermaye benzeri kaynak bulabildi. Bunların hepsi programa yönelik güveni gösteriyor.
Büyümeye katkıda net ihracatın etkisi pozitife dönmüştür. Bizim de hedefimiz bu. İç talep ılımlı olsun. Enflasyonu aşağı çekmenin bütün koşulları kalıcı bir şekilde hazırlanıyor.
ÖNÜMÜZDEKİ 12 AYDA ENFLASYON DÜŞECEK
Cari açık büyük ihtimalle Şubat-Mart aylarında 30-35 milyar dolar seviyelerine inecek. Cari açık dramatik şekilde daralıyor. Çünkü program değişiyor. Büyümenin komposizyonunu değiştirdik.
Bugünkü enflasyon rakamı son 12 ayın enflasyon rakamıdır. Önümüzdeki 12 ayla ilgili değildir. Önümüzdeki 12 ayda enflasyon düşecektir.
VERGİLERDE ARTIŞ OLACAK MI?
Ortaya koyduğumuz vizyon neyse onu uygulayacağız. Vergi istisnalarını gözden geçireceğiz. KDV genel artışı olmayacak, kurumlar vergisi genel oranında artış olmayacak, gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak, MTV ile ilgili yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik. Polemik ve sosyal medyayı muhatap almıyorum. Spekülatif amaçlı bir sürü iddia ortaya konuyor.