Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in “Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz" şeklinde yaptığı açıklamaların ardından kredi kartlarına getirilecek 4 sınırlama belli oldu. İşte detaylar...

Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir programda kredi kartı ve kredilere yönelik birtakım sınırlamalar getirilerek önlemler alınacağını söylemişti.

Bakan Şimşek yaptığı açıklamalarda, “Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz. Başkasının parasıyla, krediyle, kartla zenginlik olmaz.” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu - Resim : 1

SINIRLAMALARIN DETAYLARI BELLİ OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kredi kartlarıyla ilgili yaptığı açıklamaların ardından getirilecek 4 sınırlamanın detayları belli oldu.

Ekonomi kulislerinde konuşulanlara göre, kredi kartları için taksit sayılarında sınırlama, asgari ödeme sınırının artırılması, nakit çekim limitlerinin düşürülmesi, gecikme faiz oranlarının artırılması gibi adımlar olarak öne çıkıyor.

Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu - Resim : 2

Atılacak adımların kademe kademe uygulanarak, kredi kartı kullanımı bazlı talebin törpülenmesine çalışılacağı öğrenildi.

"ULUSLARARASI STANDARTLARDA YENİDEN DÜZENLENECEK"

Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda, “Bireysel kredi yıllık büyüme oranı yüzde 80’lere ulaşmıştır. Son dönemdeki bireysel kredi büyümesinin yıllık yüzde 186.6 büyüme oranına ulaşan kredi kartı harcamaları ağırlıklı olduğu görülmektedir” denilmişti.

Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu - Resim : 3

Temmuzda kamuoyuyla paylaşılan bu raporun ardından ağustostaki 7.5 puanlık yüksek faiz artırımı sonrası, kredi kartı referans faiz oranı aylıkta yüzde 2.26’ya, kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 2.81’e, yıllıkta yüzde 40.1’e yükseldi.

Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu - Resim : 4

Önceki gün açıklanan OVP’de de, “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” ifadesine yer verildi.

Bakan Şimşek'in kredi kartı kullanımına ve kredilere getirileceğini söylediği 4 sınırlama belli oldu - Resim : 5

Ekonominin üç yıllık yol haritası olan metinde bu ifadenin yer alması, kart kullanımının, enflasyonla mücadele sürecini destekleyecek şekilde yeniden düzenleneceği tahminlerine yol açmıştı.

Benzine zam! Tabelalar yeniden değişti Uluslararası kuruluş Fitch, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini yükseltti Bugün dolar ne kadar, euro kaç lira oldu? 14 Eylül 2023 güncel döviz kuru Kredi kartlı harcamalar artan faiz oranlarına rağmen 2 katına çıktı!