Bakan Şimşek: 'İş Yapmaya ve Diyaloğa Açığız'

Hazine Bakanı Şimşek, Türkiye'nin ekonomik büyümesini destekleyecek kapsamlı reformlar yapacaklarını vurguladı.

Bakan Şimşek: 'İş Yapmaya ve Diyaloğa Açığız'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin rekabetçiliğini artıracak önemli reformların hazırlığını yaptıklarını ifade etti. Şimşek, "Rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir reform programımız var. İş yapmaya ve diyaloğa açığız," şeklinde konuştu.

Berlin Konferansında Önemli Açıklamalar

Şimşek, 2024 Berlin Küresel Diyaloğu konferansında yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin Kovid-19 sonrası tedarik zincirlerini çeşitlendirmede başarılı olduğunu belirtti. Ayrıca, makroekonomik zorlukların üstesinden gelindiğini ve enflasyonla mücadelede zaman ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Cari Açık ve Bütçe Açığı Durumu

Bir yıl önce Türkiye'nin büyük bir cari açıkla karşılaştığını hatırlatan Şimşek, "Bugün cari açık azalıyor ve deprem harcamaları hariç bütçe açığımız milli gelire oranla yüzde 1,6 seviyesine düştü," dedi. Enflasyonun önemli bir konu olduğunu vurgulayan Şimşek, 1970'lerden sonraki dezenflasyon deneyimlerinin enflasyon oranlarının düşmesinin ortalama 3,5 yıl sürdüğünü kaydetti.

Enflasyon Beklentisi ve Küresel Ticaret

Para ve maliye politikaları sayesinde enflasyonu 2026 yılı sonuna kadar tek haneli rakamlara çekmeyi hedeflediklerini belirten Bakan, IMF tarafından yapılan bir analizde küresel ticaretteki parçalanmanın, dünya genelinde GSYH'de yüzde 7'lik bir düşüşe neden olabileceğini dile getirdi.

Ekonomik Dayanıklılık ve Yatırım Fırsatları

Türk ekonomisinin küresel ticaretteki parçalanmalara karşı dirençli olduğunu belirten Şimşek, "Bunun nedeni AB ile Gümrük Birliği'mizin olması. Doğu Avrupa, Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ile dostluk ilişkilerimiz var. Yakın coğrafyadan tedarik için fayda sağladık," dedi. Ayrıca Türkiye'nin son 20 yılda 270 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiğini vurguladı.

Sonuç Olarak

Bakan Şimşek, Türkiye'nin yüksek borç seviyesinin olmadığını ve 1,3 trilyon dolarlık milli gelirle büyük bir ekonomi olduğunu belirterek, daha fazla büyüme ve ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı olabilmek için çeşitli reformlar yapacaklarını belirtti. "Rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmak için iş yapmaya ve diyaloğa açığız," ifadesini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ortak Zemin Oluşturma" teması altında düzenlenen "2024 Berlin Küresel Diyaloğu" konferansında konuştu.

Tüketim Ekonomisinden Kanaat Ekonomisine Adım Ticaret Bakanı Bolat'tan Eylül İhracat Raporu Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Kritik Dönem TÜRK-İŞ, Ankara'da Emek Buluşması Mitingi Düzenleyecek