Bakan Şimşek: Gümrük vergilerinin ülkemize yansımaları sınırlı olacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da düzenlenen IV. Tarım Orman Şurası’nda yaptığı konuşmada, 2024’ün ikinci yarısıyla dezenflasyon sürecine girildiğini vurgulayarak, enflasyonla mücadelenin ekonomi programlarının merkezinde yer aldığını söyledi. Dünyanın gündeminde olan gümrük vergileri hakkında konuşan Şimşek, "Vergilerin bize yansıması sınırlı olacak." ifadelerini kullandı. Ekonomide son çalkantının kalıcı olmadığını belirten Şimşek, "Net bir şekilde enflasyon düşüyor." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara’da IV. Tarım Orman Şurası “Tarım Ekonomisi Atölyesi” programında önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan satır başları:
Ekonomik güvenlik milli güvenliğin çok önemli bir unsurudur, ekonomik güvenliğin de en önemli boyutu gıda arz güvenliğidir, tarım bir stratejik sektördür ve bizim en çok önem verdiğimiz sektörlerin başında gelmektedir.
Tarım sektörünü önceliklendirmeye devam edeceğiz. Çiftçilere güçlü destek vermeye devam edeceğiz. Tarımda kullanılan kredilerin faizinin yüzde 70'ini Hazine olarak biz destekliyoruz, biz ödüyoruz.
"DÜNYADA EN BÜYÜK SORUN BELİRSİZLİK"
Dünyada karşı karşıya olduğumuz en büyük sorun belirsizlik, sadece ticaret politikalarındaki belirsizlik değil, küresel ekonomi ciddi bir belirsizlik ile karşı karşıya.
Dünyada dengeler değişiyor ve bunun yansımaları bize belirsizlik, oynaklık ve daha karmaşık bir küresel makro arka plan ile bizleri karşı karşıya bırakıyor.
"GÜMRÜK VERGİLERİNİN BİZE YANSIMALARI SINIRLI OLACAK"
GSYH'mizi üretirken ihracat bazlı değil, iç talep bazlı gitmişiz, dolayısıyla bize yansımaları başka ülkelere göre daha sınırlı olacak, çünkü bizde belirleyici olan iç pazardır
Türkiye'nin borcunun milli gelire oranının göreceli düşük olması demek bizim büyüme noktasında potansiyelimizin yüksek olduğunu, bunun önemli bir bariyer olmayacağını ifade etmek istiyorum.
"PROGRAMIN ÖZÜ, KAZANIMLARI KALICI HALE GETİRMEK"
Programımızın bir hedefi var; sürdürülebilir yüksek büyüme ve adil dağılımı, bu hedefe ulaşmak için fiyat istikrarı, yani enflasyonun tek haneye indirmek ve mali disiplin hedefliyoruz. Programın özü kazanımları kalıcı hale getirecek yapısal dönüşüm programı.
"2024 İKİNCİ YARISINDAN İTİBAREN DEZENFLASYON DÖNEMİNE GİRDİK"
Ciddi bir enflasyon sorunu ile karşı karşıya olduğumuz ortada ama önce enflasyonu kontrol altına aldık, kontrol dönemiydi, 2024 ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine girdik.
2023 ortalarında 55-60 milyar dolayında cari açık, rezervlerde yetersizlik ve ciddi bir KKM sorunu ile karşı karşıyaydık, program ortaya konulmasaydı enflasyonu nerelere götürürdü analizi gerekiyor.
"EKONOMİDE SON ÇALKANTI KALICI DEĞİL"
Son yaşanan oynaklığın kalıcı bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Liradaki yüzde 3-3,5 civarındaki bir değer kaybı dolara karşı, sınırlı bir etkisi nisan ayında olabilir ama orta vadeli 1 yıl ve ötesine baktığımızda orta vadede dezenflasyonisttir.
"NET BİR ŞEKİLDE ENFLASYON DÜŞÜYOR"
Hizmet enflasyonunda katılık var, kiralarda yüzde 25 üst limitini artırdık, eğitimde müdahalemiz söz konusu değil, bunun yansımaları var geçmişten gelen, ama net bir şekilde enflasyon düşüyor ve düşmeye devam edecek çünkü bu bizim en büyük önceliğimizdir.
Enflasyonu bu sene yüzde 19-29 aralığı orta nokta yüzde 24, 2025 yüzde 6-18 aralığı, orta nokta yüzde 2 , 2027'de nihai olarak tek haneye indirme hedefimiz var."