Avrupa devi Almanya'da vatandaş enflasyona eziliyor! Maaşlar enflasyonun çok gerisinde
Pandemi öncesi dünyanın en büyük 4'üncü, Avrupa'nın ise en büyük ekonomisi olan Almanya'da şu sıralar işler pek yolunda gitmiyor. Alman ekonomisi, 2022'nin son çeyreğinde enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçüldü. Alman Ekonomist Von Daniel Eckert, "Bu şimdiye kadar oluşturduğum en çılgın tablolardan biri: Federal Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman ücretler ve maaşlar enflasyonun bu kadar gerisinde kalmamıştı" diyerek finansal grafikler paylaştı.
Avrupa'nın en büyük, dünyanınsa 4'üncü büyük ekonomisi Almanya, artan enflasyonun altında ezilmeye başladı. Ekonomistler, ülke ekonomisinin resesyona girdiğini yani GSYH'de "üst üste iki çeyrek küçülme yaşandığını belirtiyor.
Almanya'nın günlük gazetesi Welt'te yazan ekonomist Von Daniel Eckert, Almanya'nın ekonomi tarihinde bir çöküş yaşadığını ifade etti.
"ALMANYA'NIN SERVETİ DEĞER KAYBEDİYOR"
"Almanlar tarihi bir refah kaybı yaşıyor" başlığıyla bir yazı kaleme alan Eckert, "Almanya'nın gerçek serveti on yıllardır olduğundan daha fazla değer kaybediyor. Yük paylaşımı söz konusu olduğunda işçiler ve şirketler bir ikilemle karşı karşıya kalıyor" dedi.
"EN ÇILGIN TABLO"
Ülke ekonomisine ilişkin sosyal medya hesabından da sık sık bilgilendirme yapan Eckert, ülkede artan enflasyona ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Bu şimdiye kadar oluşturduğum en çılgın tablolardan biri: Federal Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman ücretler ve maaşlar enflasyonun bu kadar gerisinde kalmamıştı..."
"SATIN ALMA GÜCÜNDE KAYIP"
Koronavirüs pandemisinden iyi şartlarda çıkıldığını ancak sonrasında ülke ekonomisinde bozulmalar meydana geldiğini ifade eden Eckert, "Hesapta Korona döneminden kalan ek tasarruflar tükendi, enflasyona göre düzeltildi, Almanların finansal varlıkları 2022'de zaten 2020 seviyelerine kadar daralmıştı; 2023 yılı muhtemelen satın alma gücünde daha fazla kayıp getirecektir. Enflasyon düşmeli" dedi.
"4'ÜNCÜ ÇEYREKTE YÜZDE 0,2'LİK DÜŞÜŞ"
Resmi rakamlar da paylaşan Alman ekonomist 2022 yılının son çeyreğindeki düşüşü şu şekilde özetledi:
"2022'de Almanya GSYH'sı fiyat düzeltmeli yüzde 1,8 arttı. Fiyat ve takvim etkilerinden arındırılmış ekonomik büyüme yüzde 1,9 oldu. Böylece orijinal sonuç 0,1 puan aşağı doğru revize edildi. 4'üncü çeyrekte yüzde 0,2 düştü."
"ÇALIŞANLAR PRİM ALAMIYOR"
Yaşanan bu sıkıntıların çalışma hayatına büyük oranda etkileri olduğunu belirten Eckert, devletin bu yönde aldığı tedbirleri aktardı:
"İlla yüzde 15 zam olması gerekmeyebilir ama 2023 yılında çalışanlarına enflasyon primi ödemeyen işverenlerin, şirketlerinde yapılanma davası olması gibi çok sağlam argümanlara ihtiyacı var. Devletse prim ödemeleri konusunda çalışan ile işveren arasında köprü olmaya çalışıyor."
Öte yandan ülkede yükselen enflasyon alım gücünü her geçen gün düşürüyor. Bu da Alman ekonomisinin son çeyrekte daralmasının esas faktörü olarak gösteriliyor.
2022 yılınn son çeyreğine ilişkin ayrıntılı verilerin ise 24 Şubat’ta açıklanması bekleniyor.