400 bin kişinin GSS borçları siliniyor! Kimler faydalanabilecek, şartlar ne?
Son dakika haberleri... 2025 yılına sayılı günler kala Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alıyor. 400 bin kişiyi kapsaması beklenen muhtemel karardan kimler, hangi koşullar altında faydalanabilecek? İşte merakla beklenen ayrıntılar...
Son dakika haberleri... Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları tekrar düzenleniyor. TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile 2015'ten önceki borçlar tamamen silinecek. Düzenleme ile hemen hemen 2 milyar liralık prim borcu ortadan kalkacak.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik kapsayan yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclis'i Başkanlığı'na sunuldu.
Buna göre şimdiye kadar çıkan yapılandırmadan yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen 01.01.2015 tarihi itibarıyla prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşların borçları tamamen silinecek.
Bu düzenleme ile yaklaşık 2 milyar liralık prim borcu ortadan kalkacak.
BORCU OLAN SAĞLIK HİZMETİ ALAMAYACAK
Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için 1 Ocak 2012'den bu yana Genel Sağlık Sigortası uygulanıyor.
Sisteme borcu olan vatandaşların 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sona erecek.
9 MİLYON KİŞİ GSS KAPSAMINDA
Türkiye’de 9 milyondan fazla kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunuyor.
Herhangi bir işte çalışmayan, emekli olmayan veya eşi, anne babası üzerinden bakılmakla yükümlü olmayanlar Genel Sağlık Sigortalı olmak zorunda
Brüt asgari ücretin yüzde üçüne karşılık gelen tutarda aylık prim ödemeleri gerekiyor. 2024 yılı için bu tutar 600 lira olarak belirlenmişti.
GELİR TESTİ İLE ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ
Ödeme gücünün bulunmadığını beyan eden kişiler ise, gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerini ücretsiz alabiliyor.
Geçen yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile borçluların sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları 31 Aralık 2024'e uzatılmıştı.
GSS NEDİR VE KİMLERİ KAPSAR?
Genel Sağlık Sigortası (GSS), vatandaşların sağlık harcamalarını güvence altına almayı amaçlayan bir sistem.
Herkesin dahil olduğu zorunlu bu sistem, sigortalı çalışanlardan işsizlere, düşük gelir gruplarından öğrencilere kadar geniş bir kesimi kapsıyor.
GSS kapsamına giren gruplar arasında 4/a (SSK), 4/b (BağKur), 4/c (kamu çalışanları) sigortalıları, gelir testi sonucu ödeme gücü olmayanlar ve bazı özel statülü kişiler bulunuyor.
GSS BORÇLARINA SİLME VE ERTELEME ÇÖZÜMÜ
Hükümet, geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de GSS borçları için çözüm yollarını değerlendirmeye aldı.
Daha önce, 2012 ve 2013 yıllarına ait borçlar af düzenlemeleriyle silinirken, borç ertelemeleri de devreye girdi.
Şimdi ise 2014 yılına ait borçların silinmesi için yasa tasarısı hazırlanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın TBMM’ye sunacağı düzenleme kapsamında, ödeme gücü bulunmayan yaklaşık 400 bin vatandaşın 250 milyon TL’yi aşan borcu silinecek.
Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 2015’ten bu yana biriken milyarlarca TL’lik borcun bir yıl daha ertelenmesi planlanıyor. Bu kararın aralık ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.
KİMLER GSS PRİMLERİNDEN MUAF?
Gelir testi sonucu kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden düşük olan vatandaşların primleri devlet tarafından karşılanıyor.
Bu kişiler herhangi bir ödeme yapmadan sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Geliri bu sınırın üzerinde olanlar ise aylık 600,08 TL prim ödeyerek GSS kapsamındaki hizmetlerden yararlanabiliyor.
2025'TE GSS PRİMLERİ VE BORÇ DURUMU
Yeni yılda asgari ücret artışıyla birlikte GSS prim oranlarının da güncellenmesi bekleniyor.
Bu kapsamda, sosyal yardım ve desteklerin artırılması, ödeme güçlüğü çeken vatandaşlara yönelik yeni düzenlemelerin devreye alınması hedefleniyor.