12. Kalkınma planı hazır! Dar ve orta gelirliye konut seferberliği: Her yıl 100 bin sosyal konut
12. Kalkınma Planı içerisinde yer alan kentsel dönüşüm ve konut projeleri TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 2024-2028 dönemini kapsayan beş yıllık süre içerisinde Hükümet, dar ve orta gelirliye konut seferberliği başlatacak. Her yıl 100 bin sosyal konut yapılırken, dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut çalışmaları hızlandırılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından TBMM Başkanlığı'na sunulan 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'nda öne çıkan başlıklardan biri kentsel dönüşüm ve konut projeleri.
Hükümet, beş yıllık Kalkınma Planı döneminde dar ve orta gelirliye konut seferberliği başlatıyor. Her yıl 100 bin sosyal konut yapılırken, dar gelirlilere, kadınlara, engellilere ve gençlere yönelik toplu konut çalışmaları hızlandırılacak. Peki ama nasıl?
5 YILDA 500 BİN KONUT
Beş yıllık Plan döneminde, başta büyükşehirler olmak üzere konut sorununun çözümü için Toplu Konut İdaresi'nce dar ve orta gelirlilere yönelik 500 bin konut yapılacak.
DÖNÜŞÜM ALANLARI BELİRLENECEK
Yapı stoku, kentsel altyapının niteliği, afet risk durumu, toplumsal güçlükler, finansman ihtiyacı gibi faktörler dikkate alınarak dönüşüm alanları belirlenecek. Kentsel dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu hale getirilecek.
FAY SAKINIM HATTI BELİRLENECEK
Plan kapsamında gayrimenkullerin gerçek değerleri tespit edilecek ve değer artışlarının kentsel dönüşümde finansman kaynağı olarak kullanılması sağlanacak.
Kentsel dönüşüm uygulamalarındaki anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme ulaştırılması için ihtisas mahkemeleri oluşturulacak. Kentsel dirençliliği artırmak ve olası riskleri azaltmaya ilişkin çalışmalar yürütülecek. Bunun için 1/1000 ölçekli aktif fay haritaları hazırlanarak fay sakınım hattı belirlenecek.
TAPUDA ELEKTRONİK DÖNEM
A Haber'in haberine göre tüm tapu işlem belgeleri elektronik ortama aktarılacak ve işlemlerin elektronik ortamda takibi gerçekleştirilecek. Afetzedelerin barınma ihtiyacını en kısa zamanda karşılayacak şekilde hak sahipliği, geri ödeme ve finansman yöntemleriyle ilgili mevzuat yeniden ele alınacak.
YEŞİL DÖNÜŞÜMDE YARDIMLARA ÖNCELİK
Planda, devlet yardımlarına ilişkin de hedefler yer aldı. Başta yeşil ve dijital dönüşüm olmak üzere özel önem arz eden alanlarda yeni devlet yardımlarına öncelik verilecek.
Devlet Yardımları İzleme Sistemi kurulacak. Devlet yardımı uygulayan kamu kurum ve kuruluşlarının bu sisteme entegrasyonu sağlanacak. Uluslararası yardım standartları ve kuralları takip edilecek, iyi uygulama örnekleri ve ihtiyaçlarla ilgili araştırmalar yapılacak.
ULAŞIM ALTYAPISINA AFET TASARIMI
Plan döneminde ulaşım altyapısına yönelik de yatırımlar artacak. İller özelinde acil ulaşım ve tahliye yollarına ait tasarım standartları tespit edilecek, afet durumunda bölgeye acil erişim planları oluşturulacak, yük ve lojistik merkezlerinin "afet lojistik merkezi" yapılabilmesi sağlanacak.
"AFET LOJİSTİK MERKEZLERİ"
Ulaştırma altyapı projelerinin gerçekleştirileceği bölgenin afet riskine göre farklılaştırılmış tasarım esasları belirlenecek. Havalimanlarıyla limanlara yakın yük ve lojistik merkezlerinin "afet lojistik merkezleri" olarak da kullanılması sağlanacak.
KAMU YATIRIMLARINDA YENİ DÖNEM
Kalkınma Planı'na göre, kamu yatırımlarında yerli ürün ve teknolojilerin kullanımına öncelik verilecek, yerlilik oranı takip edilecek.
Gelir getiren kamu altyapı yatırımlarının finansmanının risk paylaşımına dayalı kira sertifikası ihracı üzerinden sağlanması için yeni bir finansal ürün modeli geliştirilecek.
Özel sektörün ve kurumsal yatırımcıların kaynaklarının, alternatif ve yenilikçi finansman yöntemleri aracılığıyla altyapı yatırımlarının finansmanında etkin şekilde kullanılması için uygun ortam oluşturulacak.