YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu

2023 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimileri istediği bölümlere yerleşirken, kimileri şansını bir sonraki sene denemek üzere mezuna kaldı. Yerleşen öğrencilerden bir tanesi tartışma konusu. YKS 1.'si olan Mustafa Özcan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Birçok insan bu tercihin ardından ikiye bölündü. Haberet.com olarak bu tartışmaları eğitim uzmanı İlhan Sevin'e sorduk. İşte detaylar...

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu

Yaklaşık 3 milyon 500 bin kişinin girdiği ÖSYM tarafından düzenlenen 2023 YKS maratonu sona erdi. Birçok öğrenci yaptıkları tercihlere göre hak ettikleri okullara yerleşti. Kimileri istediği bölümü kazanırken, kimileri şansını bir sonraki sene denemek için mezuna kaldı. Yerleşen öğrencilerden bir tanesi tartışma konusu oldu.

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 1

YKS BİRİNCİSİ

Mustafa Özcan isimli genç, sayısal alanda 559.53320 puan olarak birinci oldu. Özcan, tercihini Hacettepe Tıp Fakültesi'nden yana kullandı. Bu tercihin ardından birçok tartışma çıktı. Hacettepe Üniversitesi, bu sonuçların ardından yaptığı paylaşımla okullarının kalitesine vurgu yaptı.

TARTIŞMA KONUSU OLDU

Bu haberin yayılmasının ardından birçok sosyal medya kullanıcısı görüşlerini paylaştı. Tıp fakültesinin tercih edilmesine karşı çıkanlar, garanticilikten dolayı yapılan bir tercihin yanlış olduğunu öne sürerek robotik, yazılım ve yapay zeka gibi alanlara yönelmeleri gerektiğini belirtti. Kimi şahıslar ise hakarete kadar varan mesajlar yöneltti.

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 2

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 3

BAZI VATANDAŞLAR DESTEK OLDU

Bu görüşlere doktorluk mesleği yapanlar başta olmak üzere birçok insan karşı çıktı. Tıp okumanın zor olduğunu belirten doktorlar, "Tıp okumak zor fakat eğer idealleri varsa bu konuda bir problem yok." "Adamın keyfinin kahyası değilsiniz." gibi yorumlarda bulundu.

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 4

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 5

"İLK BAŞTA YERLEŞEMEDİ" DEMİŞLERDİ

YKS 1.'si Mustafa Özcan, dezenformasyon içeren bir paylaşımla hedef alındı. Özcan'ın 200 bin soru çözerek birinci olduğu sınavın tercihini kaydetmeyi unuttuğu için mezuna kaldığı öne sürülmüştü. Fakat bu iddia da yalanlandı. Türkiye birincisi öğrenci, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim öğretim görecek.

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 6
Mustafa Özcan

EĞİTİM UZMANINA SORDUK

Son 2 gündür birçok tartışmaları beraberinde getiren bu konuyu Haberet.com olarak eğitim uzmanı İlhan Sevin'e danıştık. İşte görüşleri: 

"Sonuçta tıp fakültesi, daha öncesinde en çok istenen bölümlerden bir tanesiydi. Şu anda da çok yüksek puanla alan üniversiteler söz konusu. Demek ki hala çok iyi derece yapıp tercih eden öğrenciler var. Tabii, özellikle son yıllarda vakıf üniversitelerinde tıp fakültesinin açılması ve sayılarının artması, sağlık çalışanlara uygulanan şiddetler gibi etkenler sebebiyle ilgi azaldı. Şu anda derece yapan öğrenciler daha çok mühendislikleri seçmeye başladı. Yazılım mühendisliği, endüstri mühendisliği gibi.

Bu nedenle 1. olan bir öğrencinin tıp fakültesini tercih etmesi, idealini gerçekleştirmesi demektir. Sonuçta iyi bir doktor olmak istiyor ve hedefi var. Çok saygın ve uluslararası bir meslek. Dünyanın her yerinde hekimlik yapabilirsiniz. Yabancı dil bilmek ve uluslararası sınavları gibi kriterleri var.

"ELEŞTİRİLERE KATILMIYORUM"

Ben eleştirenlere katılmıyorum. Eskiden Türkiye birincilerinin birçoğu yine tıp fakültesi tercih edebiliyordu. Hatta ilk 10'a, ilk 100'e girenler dahi tercih ediyordu. Pandemi döneminden sonra bu itibarda bir kırılma yaşandı. Sağlık çalışanlarına yapılan muamelede bir haksızlık mevcut. Bu da insanların tercihini etkiliyor.

YKS birincisi Hacettepe Tıp kazandı: Kimileri katıldı, kimileri haksız buldu - Resim : 7
İlhan Sevin

Hatta eskiden şöyle bir anlayış vardı, çok iyi puan yapan öğrencilere aileler ve öğretmenleri 'puanına yazık tıp yaz' gibi önerilerde bulunuyordu. Bu da sağlıklı bir düşünce değil fakat itibar bu düzeydeydi. Tıp, hekimlik mesleği insanoğlu var oldukça ihtiyaç olan bir meslek. Şu anki itibarsızlaştırma süreci geçici olur. Birinci olan öğrenciyi tebrik ediyorum. Çünkü ideallerinin peşinden koşuyor. Zor bir bölüm. 6 yıl okuyorsunuz ve sonunda TUS sınavı var.

"GELECEĞİN MESLEĞİ YOK"

Çalışma şartları çok zor ama insan hayatına dokunduğunuz için çok kritik bir meslek. Her zaman kutsal bir meslek. Ben bu eleştirilere katılmıyorum. Bu dönemlerde kısa yoldan para kazanalım düşüncesi daha egemen. Ancak bu geçici olacak.

Çünkü geleceğin mesleği yok. Geleceğin insanı var. İnsan kendine yatırım yaparsa hangi alanda olursa olsun o alanda ilerleyecektir. Bu öğrencimiz de demek ki tıp alanında başarılı olacağına inanıyor. Birinci olmasına rağmen ve Türkiye'deki her bölüme girebilecekken tıp tercih etmesi takdire şayan bir olay."

ÖSYM
Okul kıyafeti değişecek mi? MEB'ten karar MEB destekleme ve yetiştirme kurs başvuru kılavuzu yayımlandı! TUS ek yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı! Kreş ücretleri asgari ücretten fazla!