Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması

Son Dakika: AK Parti, seçim beyannamesinde kamuya alımlarda istisnai durumlar hariç mülakatların kaldırılacağı duyurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde bahar döneminde 68 bin öğretmen ataması yapacaklarını yineleyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'mülakat kaldırılıyor mu?' sorusunu yanıtladı. Kafaları karıştıran konu hakkında detayları paylaşan Tekin, "Mülakat kaldırılmayacak mülakatları mülakat gibi yapacağız." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bahar döneminde 68 bin öğretmen ataması gerçekleştireceklerini müjdelemiş, en çok ihtiyaç duyulan branşların yabancı dil öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, sınıf öğretmeni ve okul öncesi öğretmeni olduğunu açıklamıştı.

SEÇİM BEYANNAMESİNDE İSTİSNAİ DURUMLAR HARİÇ KALDIRILACAK DENMİŞTİ

AK Parti, seçim beyannamesinde kamuya alımlarda istisnai durumlar hariç mülakatların kaldırılacağını duyurmuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakatların kaldırılmayacağını belirtti. HaberTürk canlı yayınında son dakika açıklaması yapan Bakan Tekin, "Mülakat kaldırılmayacak mülakatları mülakat gibi yapacağız" dedi.

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 2

"3 KİŞİLİK JÜRİ KARŞISINDA 45 DAKİKALIK MÜLAKAT"

Bakan Tekin'in açıklamaları sonrası öğretmen adaylarının mülakat konusunda kafası karıştı. Tekin, mülakatların 45 dakika süreceğini de söyleyerek detaylarını şu şekilde açıkladı:

"Şuan üzerinde çalışıyoruz ama şöyle bir projeksiyonumuz var. Öğretmenler, 3 kişiden oluşan bir jürinin karşında 45 dakikalık bir mülakata alınacak. Bu mülakatta kendisine sorulan konuyla ilgili konuşması ve anlatması istenecek. Ayrıca bu 45 dakikalık süre içeriğinde öğretmen adayı yazılı bir beyan da verecek. Tüm bu süreç kamera ile kayıt altına alınacak.

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 3

"TORPİL İDDİALARININ ÖNÜNE GEÇİP, ÖĞRETMENLERİ ÖLÇECEĞİZ"

Bu sayede hem torpil iddialarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz hem de adayların üniversitede öğrendiklerini ne kadar özümsediklerini ölçmek istiyoruz"

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 4

MÜLAKATLAR NASIL YAPILACAK?

Atamalarda mülakatların kamera kaydı altına alınacağını belirten Tekin, "Her bir öğretmen adayı arkadaşımızdan tesadüfi örneklem yoluyla elektronik ortamda hazırlanmış soru sorulacak. Öğrencilere ders anlatır gibi anlatacak. Karşısında arkadaşlarımız olacak, aralarında uzman ve başöğretmenden oluşan komisyon. Sürecin sonucunda öğretmen arkadaşlarımızın neyi ölçeceğine dair kılavuzumuz var" dedi.

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 5

Tekin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"BÜTÜN SINAV KAYIT ALTINA ALINACAK"

"Sonrasında da 45 dakikanın son kısmı öğretmen adayı arkadaşımız kendi sınavıyla ilgili olarak bir yazılı cevap da verecek. Mülakatın içerisinde kayıt olması açısından. Bütün sınav kamera kaydıyla kayıt altına alınacak.

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 6

"CUMHURBAŞKANLIĞI STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞIYLA PAYLAŞTIK"

Milli Eğitim Bakanı olarak aramıza yeni öğretmenlerin gelmesini arzu ediyorum, istiyorum. Bizim hesaplamalarımıza göre ihtiyaç duyduğumuz rakamları Hazine ve Maliye Bakanımızla, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığıyla paylaştık. Nihayetinde bütçeyi oluşturan mekanizmalar orada. Şimdi 2024 bütçesi oluşacak. Bize 2024 bütçesi içerisinde toplam kamuya ne kadar personel istihdam edileceğine dair bir rakam ortaya çıkacak. Ardından da bizimle şunu paylaşacaklar.

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 7

"YENİ MÜLAKAT SÜRECİ ZAMAN ALACAK"

Denecek ki; 'Biz oluşturulan bu rakamın içerisinden sizinle şu kadar öğretmen istihdam etmeniz konusunda size yetki vereceğiz' diyecekler. Biz de onun üzerine hareket edeceğiz. Şimdi bir rakam söylemek mümkün değil ancak ben şunu söyleyeyim; biz bu yıl öğretmen arkadaşlarımızın istihdamıyla ilgili süreçte mülakat sürecini düzgün bir mülakat prosesine dönüştürmek istediğimiz için biraz uzun zaman alacağız."

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 8

ÖĞRETMENLER TEPKİLİ

Öte yandan Bakan Tekin'in açıklamalarının ardından öğretmen adayları X hesabı üzerinden "#mülakatahayır" hashtagı açarak karara tepki gösterdi.

Son Dakika: Öğretmen atamalarında mülakat olacak mı olmayacak mı? Bakan Yusuf Tekin'den yeni sistem açıklaması - Resim : 9

DGS ek tercih var mı, ne zaman yapılacak, kimler yapabilecek? YKS ek tercihleri nasıl yapılır, saat kaçta başlayacak? YKS ek yerleştirme tercih ücreti ne kadar? MEB 2023-2024 eğitim öğretim takvimine göre ilk ara tatil ne zaman? Beklenen sonuçlar açıklandı! ÖSYM DGS tercih sonuçlarını duyurdu!