LGS sonuçları açıklandı: LGS sonuçları nasıl öğrenilir? MEB 2024 LGS tercih kılavuzu ve taban puanları

LGS sonuçları için gözler MEB'te. Liselere Geçiş Sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerine 2024 LGS 2 Haziran'da yapılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS sonuçlarının 28 Haziran Cuma bugün açıklandı. Peki, LGS sonuçları nasıl öğrenilir? Sonuçlar ile birlikte LGS tercih kılavuzu ve taban puanları yayımlanacak mı?

LGS sonuçları açıklandı: LGS sonuçları nasıl öğrenilir? MEB 2024 LGS tercih kılavuzu ve taban puanları

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024 LGS sonuçları açıklandı. Bir milyona aşan 8. sınıf öğrencisi, 2 Haziran 2024 tarihinde LGS ortak sınavına girmişti. Bugün meb.gov.tr adresinden açıklanan 2024 LGS sonuçları ile birlikte lise tercihlerinin de başladığı duyuruldu.

LGS sonuçları açıklandı: LGS sonuçları nasıl öğrenilir? MEB 2024 LGS tercih kılavuzu ve taban puanları - Resim : 1

LGS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

 MEB resmi sitesi üzerinden açıklanacak LGS sonuçlarını öğrenmek için TC kimlik numarası, doğum tarihi ve sayfada sorulan güvenlik kodunu girmeniz gerekiyor. 

LGS SONUÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

LGS sonuçları açıklandı: LGS sonuçları nasıl öğrenilir? MEB 2024 LGS tercih kılavuzu ve taban puanları - Resim : 2

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Bu yıl LGS merkezî sınavına başvuran 1 milyon 038 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı, sınava katılım oranı yüzde 95,61 olarak gerçekleşti.
 
LGS yerleştirme kılavuzuna göre, bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezî sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu okulların kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci olarak belirlendi.
 
Öte yandan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci de bugün başladı, 17 Temmuz Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak.

YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Liselere yerleştirmeler; yerel yerleştirme, merkezî yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak.
 
Yerel yerleştirmede öğrenciler ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapacak.
 
Yerel yerleştirmelerden en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, "kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları; mavi renk, "komşu kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları; kırmızı renk "diğer" ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtiyor olacak.
 
Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" ekranından tercih yapacak. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecek.
 
Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.
 
Merkezî yerleştirmede, merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. LGS puanıyla öğrenci alan Türkiye genelindeki okullar tercih edilebilecek.

Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise isteğe bağlı olacak.

MEB, LGS tercih süreci için ebeveynlere yönelik kılavuz hazırladı 230 bin öğretmene "başöğretmenlik" imkanı AÖL sınav giriş belgesi yayınlandı mı? AÖL 3. dönem e-sınav ne zaman yapılacak? LGS tercih kılavuzu 2024: LGS lise tercihleri ne zaman başlayacak?