Yunanistan'daki tekne faciasının arka planı: Meğer mültecileri...

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında mültecileri taşıyan teknenin batması dünya gündeminde büyük yer edinmişti. 100'den fazla kişinin kurtarılıp Kalamata Limanı'na götürülmüş ve ülkede 79 göçmen için 3 gün ulusal yas ilan edilmişti. Fazla ağırlıktan dolayı batan teknenin arka yüzünün anlatıldığı gibi olmadığı ortaya çıktı. Sabit rotada olduğu söylenen teknenin aslında yedi saat boyunca hareketsiz olduğu ve kurtarılan Mısırlıların ifadelerinin hükümet tarafından değiştirildiği öğrenildi.

Yunanistan'daki tekne faciasının arka planı: Meğer mültecileri...

Yunanistan'ın Mora Yarımadası açıklarında gece saatlerinde mültecileri taşıyan tekne fazla ağırlık taşımasından dolayı batmıştı. Avruğa Birliği Sınır Koruma Ajansı (Frontex) tarafından 104 kişinin kurtarıldığı ve Kalamata Limanı'na götürüldüğü açıklanmıştı.

Yaşanan facianın ardından Yunanistan'ın 79 göçmen için 3 gün ulusal yas ettiği öğrenilmişti.

Tekne faciasının ardından olayı dünya kamuoyu ile paylaşan Yunanistan, Yunan Sahil Güvenliği'nin tekneyle görsel temas kurduğunda, teknenin denizde sabit bir rotada olduğunu açıklamıştı. Ancak ortaya çıkan görüntüler gerçeğin çok daha farklı olduğunu gözler önüne serdi.

İngiliz merkezli BBC'nin doğrulama merkezi BBC Verify'a göre elde edilen görüntülerin sahil güvenliğin teknenin kurtarılmaya ihtiyacı olduğu ve yedi saat boyunca hiç hareket etmediği ortaya çıkarken, elde edilen görüntülerin bizzat sahil güvenlik tarafından çekildiği doğrulandı.

Yunanistan'daki tekne faciasının arka planı: Meğer mültecileri... - Resim : 1

İFADELERİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Bir diğer skandal ise faciadan kurtularak hayatta kalmayı başarabilen göçmenlerin ifadelerinin sahil güvenlik tarafından alınan ile mahkeme tarafından alınanların farklı olması oldu.

Elde edilen belgelerde 14 Haziran'da meydana gelen faciadan sonra insan kaçakçılığı ile gözaltına alınan dokuz Mısırlı kişi olduğu, ancak felaketten sağ kurtulan iki kişi, yaşanan trajediden Yunan Sahil Güvenliği’nin sorumlu olabileceğini söyleyen göçmenlerin Yunan makamları tarafından korkutularak susturulduğunu iddia ediyor.

BBC'nin kimliğini koruma amacıyla Ahmed ve Musab adını verdiği iki kişinin yaptığı açıklamalar ise dikkat çekti.

Yunanistan'daki tekne faciasının arka planı: Meğer mültecileri... - Resim : 2

YUNANLAR ALABORA ETMİŞ

Olay sırasında tekneden bulunan Ahmed ve Musab, teknenin sahil güvenlik yüzünden alabora olduğunu iddia etti.

Musab, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Soldan bir ip bağladılar. Herkes dengelemek için teknenin sağ tarafına geçti. Yunan gemisi hızlı hareket etti ve tekne takla attı. Onu (alabora olan tekneyi) epeyce sürüklemeye devam ettiler.

 Ahmed ve Musab, Kalamata'da karaya çıktıklarında, felaketin nasıl yaşandığını konuşmaya başlayanlara, Yunan yetkililerin, "susmaları" talimatını verdiğini öne sürdü.

Yunanistan'daki tekne faciasının arka planı: Meğer mültecileri... - Resim : 3

"ÖLMEDİĞİNE ŞÜKRET"

Ahmed'in anlattıkları ise kan dondurdu. Facia hakkında açıklama yapan Ahmed, şunları söyledi:

İnsanlar buna (faciaya) Yunan sahil güvenliğinin neden olduğunu söylediğinde, sorgudaki yetkili, tercümandan görüşülen kişiye konuşmayı kesmesini söylemesini istedi. 'Ölümden kurtuldun! Olay hakkında konuşmayı bırak! Bu konuda daha fazla soru sorma!' diye bağırdılar."

 

 

Aktivistlere karşı sabrı tükenen kamyon şoförü aracı üzerlerine sürdü Bakan Hakan Fidan Stoltenberg ve Huitfeldt ile görüştü Roket motoru test sırasında patladı Bakan Hakan Fidan'dan Endonezya'da kritik temas!