Yunanistan'da Babaeskili Çipras yerine gelecek isim Çanakkaleli Aşçıoğlu

Yunanistan'da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, seçim yenilgisinin ardından partisinden istifa etmişti. Aleksis Çipras'tan boşalan koltuk için düşünülen isimlerden biri eski bakan Efi Achtsioglou oldu. Çipras'ın ailesi aslen Kırklareli'ye bağlı Babaeski ilçesindendi. Achtsioglou'nun da aslen Çanakkale kökenli olduğu öğrenildi.

Yunanistan'da 25 Haziran seçimlerinden yenilgiyle çıkan ana muhalefet partisi SYRİZA'nın lideri ve eski başbakan Aleksis Çipras, 29 Haziran'da parti liderliğinden istifa etti. İstifanın açıklanmasından sonra SYRİZA'da yeni liderin seçimi için süreç başlamış oldu.

ANA MUHALEFET YENİ İSMİ BELİRLEMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİ

SYRİZA yetkilileri, 2 Temmuz Pazar günü Başkent Atina'da bir araya geldi. Burada, Çipras'tan boşalan koltuğa kimin geçebileceği ele alındı. Öne çıkan isimlerden biri de 2016-2019 yılları arasında Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Dayanışma Bakanı olarak görev yapan Efi Achtsioglou oldu.

Efi Achtsioglou
Efi Achtsioglou

ACHTSİOGLOU AŞÇIOĞLU'NDAN GELİYOR

1985 doğumlu, Achtsioglou'nun Çanakkale kökenli olduğu, soy adının da Aşçıoğlu'ndan geldiği öğrenildi.

Efi Achtsioglou
Efi Achtsioglou

ÇİPRAS'IN ATALARI BABAESKİ KÖYÜNDENDİ

1974 doğumlu Aleksis Çipras da Yunanistan'ın başkenti Atina'da dünyaya gelmiş, aslen Kırklareli’ye bağlı Babaeski ilçesinden göç etmiş bir Rum ailenin torunuydu.

Aleksis Çipras
Aleksis Çipras

'YUNAN SOLU TRAKYA'DAN DEVAM'

Yunanistan'daki ana muhalefet aktörlerinin soy benzerliği dikkat çekti. Değişimin gerçekleşmesi durumunda 'Yunan solu Trakya'dan devam' edecek şeklinde yorumlandı.

Yunanistan'da Babaeskili Çipras yerine gelecek isim Çanakkaleli Aşçıoğlu - Resim : 5

EFİ AHÇIOĞLU KİMDİR?

2023 seçimlerinde SYRİZA'nın en yüksek oyu alan milletvekillerinden olan Ahçıoğlu, 1985 yılında Pella vilayetinin Giannitsa kentinde doğdu. Lisans eğitimini Selanik Aristoteles Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde onur derecesiyle tamamlayan Ahçıoğlu, 2009'da aynı üniversitede Kamu Hukuku ve Siyasal Bilimler yüksek lisansı yaptı.

Yunanistan'da Babaeskili Çipras yerine gelecek isim Çanakkaleli Aşçıoğlu - Resim : 6

Uluslararası ve Avrupa Ekonomi Hukuku Merkezi'nde araştırma bursu ile bir süre çalışan Ahçıoğlu, 2014 yılında Prof. Aris Kazakos'un danışmanlığında İş Hukuku üzerine doktora tezini tamamladı. Ahçıoğlu, AP'de, 2009-2013 yılları arasında Selanik Aristoteles Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk, Medeni Usul ve İş Hukuku Bölümü'nde ve Uluslararası ve Avrupa Ekonomi Hukuku Merkezi'nde araştırmacı olarak görev aldı.

Yunanistan'da Babaeskili Çipras yerine gelecek isim Çanakkaleli Aşçıoğlu - Resim : 7

AVUKATLIKTAN SİYASETE

Kısa bir dönem Selanik'te avukatlık yapan Efi Achtsioglou, SYRİZA Brüksel'deki Avrupa Grubu'nda araştırma görevlisi olarak görev alarak siyasete girdi. Ahçıoğlu, 2015'te yapılan iki seçimde SYRİZA listelerinden aday oldu. Aynı dönemde SYRİZA Merkez Komite üyesi oldu.

BAKANLIK DÖNEMİ

Sonraki dönemde çalışma bakanının Siyasi Ofisi Direktörü olarak, Yunanistan hükümetinin işgücü piyasası ve sosyal güvenlikle ilgili konularda kreditörlerle yaptığı müzakerelerden sorumlu olan Efi Achtsioglou, 5 Kasım 2016'dan 9 Temmuz 2019'a kadar Aleksis Çipras hükümetlerinde Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Sosyal Dayanışma Bakanlığı'nda bakan olarak görev yaptı. Görev süresi boyunca toplu sözleşmelerin uzatılması, genç işçiler için asgari ücretin 650 euro olacak şekilde yüzde 11 ve 27 artırılması, kayıt dışı çalışma ve işsizliğin azaltılması, Sosyal Yardımlar ve Sosyal Dayanışma Örgütü'nün kurulması ve evlat edinme için yeni çerçeve gibi alanlarda çalışmalarda bulundu.

Yunanistan'da Babaeskili Çipras yerine gelecek isim Çanakkaleli Aşçıoğlu - Resim : 8

AHÇIOĞLU, İLK KADIN BAŞBAKAN ADAYI MI OLACAK?

Siyasetçi, 2019 parlamento seçimlerinde SYRİZA listesinde ikinci sırada yer alarak tekrardan Yunanistan Parlamentosu'na seçildi. 2023 seçimlerindeyse SYRİZA'nın en yüksek oyu alan milletvekillerinden oldu. Achtsioglou, SYRİZA'nın seçim mağlubiyetine uğradığı ve Çipras'ın parti liderliğinden istifa ettiği süreçte ise temkinli bir tutum takındı. 

25 Haziran'da yapılan genel seçimler sonrasında Çipras'a desteğini açıklayan Achtsioglou, geçtiğimiz günlerde partisinde başlayan değişim sürecine olumlu yaklaştı. Achtsioglou'nun bu yöndeki mesajları medya kuruluşları tarafından adaylık sinyali olarak yorumlandı. 

Achtsioglou, bugüne dek adaylığını resmen açıklamış olmasa da SYRİZA içerisinde birçok kesim bu adaylığa olumlu yaklaşıyor. SYRİZA'lılar Achtsioglou'nun sosyal demokrat profili ile Yunanistan solunun geniş kesimlerine hitap edebileceği ve sonraki dönemde Yunanistan'ın seçilmiş ilk kadın başbakan adayı olabileceği görüşünde birleşiyor.

Yunanistan'da Babaeskili Çipras yerine gelecek isim Çanakkaleli Aşçıoğlu - Resim : 9

SOL'UN YENİ İSMİ EYLÜLDE NETLEŞECEK

Öte yandan SYRİZA'nın yeni liderinin eylül ayında belirlenmesi bekleniyor.
Eski Bakan Efi Achtsioglou'nun yanı sıra parti liderliği için adaylığını açıklayabilecek isimler arasında Yunanistan'ın eski maliye bakanı Evklidis Çakalotos, Aleksis Hariçis, Dionisis Tebonera, Rena Dourou ve Pavlos Polakis olduğu ifade ediliyor.

Dünya basınında gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan Zelenski ile eşinin NATO Zirvesi'ndeki kıskançlık krizi! Olena bıraktı, Zelenski tuttu Çin ordusunun kadın askerleri kortej yürüyüşü ile gündem oldu Domates, benzinden bile pahalı!