Yunan medyası: "Afrika'da Fransa kaybetti, Türkiye kazandı"
Yunan medyasında, Afrika’daki güç mücadelesinde Türkiye’nin kazanan, Fransa’nın ise kaybeden taraf olduğu yönünde değerlendirmeler yer aldı. Haberde, Türkiye’nin son yıllarda bölgede ekonomik ve stratejik etkisini artırmasının, Fransa’nın Afrika’daki nüfuzunu zayıflattığına dikkat çekildi.
Yunanistan merkezli SKAİ TV'de Türkiye'nin çok yönlü dış politikasına dair analiz yayınlandı.
Türkiye'nin 1980'lerin sonunda başlayan neoliberal reformlar ve dış ticaret açılımı ile daha büyük bir küresel oyuncu olmaya doğru ilerlediği belirtilen analizde, Afrika'daki güç mücadelesinde Türkiye'nin kazandığı, Fransa'nın ise kaybettiği ifade edildi.
Yunanlı yazar Nikita Sımou değerlendirmesinde, "2005 yılından itibaren Türkiye'nin dış politika stratejisi çok yönlü bir şekilde yeniden şekillenmeye başladı. Bu yeniden yapılandırma, AKP liderliğindeki Türk siyasi elitlerinin ulusal rolü algılayışındaki değişimi yansıtıyor. Kısa süre içinde, Türkiye’nin Doğu ve Batı arasında bir “köprü ülke” olarak algılanan imajı yerini, Türkiye'nin melez bir bölgesel güç olarak algılanmasına bıraktı." dedi.
Türkiye'nin dışa açılarak küresel pazara entegre olduğu ve uluslararası ekonomik ilişkilerde önemli bir aktör haline geldiği ifade edilen yazıda, GSYH'nin beş kat arttığı ve 2000 yılındaki 201,7 milyar dolarlık büyüklükten 2023'te 1108 milyar dolara yükseldiği belirtildi.
TÜRKİYE ETKİ ÇAPINI GENİŞLETTİ
Türkiye, başlangıçta Orta Asya ve Kafkaslar gibi bölgelere yönelmişken, dikkati zamanla Orta Doğu, Asya, Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika'ya çevirdi. Dışişleri Bakanlığı, bu bölgelerdeki ekonomik ve ticari ilişkilerini artırmak amacıyla planlar hazırlayarak, Türkiye’nin küresel güney yolundaki ilerleyişinin temelini attı.
Latin Amerika ile ilişkiler 1995'te Cumhurbaşkanı Demirel'in Arjantin, Brezilya ve Şili'ye yaptığı resmi ziyaretlerle başladı ve 2015-2016 yıllarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgeye yaptığı ziyaretlerle pekişti. Ziyaretler aynı zamanda ticaretin üç kat artmasına ve karşılıklı ilişkilerin güçlenmesine yol açtı.
Türkiye'nin Latin Amerika'dan sonra Afrika'da yükselen güç olduğu belirtilen haberde, "1998’de 12 olan Türk büyükelçiliklerinin sayısı 2023’te 44’e yükseldi. Afrika'daki Türk yatırımları, inşaat, imalat ve tarım sektörlerinde önemli artışlar gösterdi. Türkiye, burada askeri yardım sağlamakta, altyapı projelerine yatırımlar yapmaktadır ve özellikle Somali gibi stratejik bölgelerde güçlü bir askeri varlık gösteriyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.
"FRANSA KAYBETTİ, TÜRKİYE KAZANDI"
Yazar, Türkiye'nin savunma sanayisindeki atılımlarına dikkat çekerek, "Bayraktar TB2 insansız hava araçları gibi ürünler, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki stratejik konumunu güçlendiriyor. Fransa Afrika ülkelerinden tek tek kovulurken, Türkiye savunma sanayisi ile elde ettiği kazanımları devam ettirecek gibi görünüyor" dedi.
Ayrıca Libya'daki iç savaş sırasında Türkiye'nin yaptığı askeri anlaşmaları vurgulayan Sımou, ülkenin stratejik limanlarında varlık göstermesine imkan sağladığını belirtti.
Ayrıca 2012 yılında Nijer ile kurulan güçlü ilişkinin, özellikle nükleer programı ile bağlantılı olduğunu vurguladı.