Yangın yerine dönen Fransa'da aşırı sağcılar da sahnede: Protestocuları linç etmeye başladılar

Fransa'da polisin bir genci vurmasıyla patlak veren protestoların dördüncü gününde şiddetlenerek devam ediyor. Emniyet güçleri kaosu bastırmakta güçlük çekerken son olarak bölgeden gelen görüntüler ülkenin iç savaşa sürüklendiğini gösterdi. Aşırı sağcı siyasetçilerden Marine Le Pen'in destekçileri sokağa inerek ellerine geçirdikleri sopalarla göstericilere saldırdı.

Fransa, yangın yerine döndü. Bu hafta Nael M. isimli genç sürücünün polisin ateş açması sonucu öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler birçok kente yayılarak şiddetini artırdı.

Ulusal basının İçişleri Bakanlığının verilerine dayandırdığı habere göre, gece düzenlenen gösterilerde 1311 kişi gözaltına alındı, 79 polis ve jandarma yaralandı.

Yangın yerine dönen Fransa'da aşırı sağcılar da sahnede: Protestocuları linç etmeye başladılar - Resim : 1

4. GECENİN BİLANÇOSU AĞIR OLDU

Gece farklı kentlerde toplam 1350 araç ateşe verilirken, 234 bina kundaklanmış veya zarar görmüştü.
Kamusal alanda 2 bin 560 noktada kundaklama yapılmış, en az 30 polis karakolu ve 11 jandarma karakolu saldırıya uğramıştı.

Yangın yerine dönen Fransa'da aşırı sağcılar da sahnede: Protestocuları linç etmeye başladılar - Resim : 2

10 KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Gösterilerde polisle protestocular arasındaki çatışmanın dozu artarken; karakolların, kamu binalarının, araçların kundaklandığı ülkede 10 kentte geceleri sokağa çıkma yasağı getirildi, ülke genelinde otobüs ve tramvay seferleri iptal edildi, protestoları bastırmak için devreye zırhlı araçlar girdi.

Yangın yerine dönen Fransa'da aşırı sağcılar da sahnede: Protestocuları linç etmeye başladılar - Resim : 3

LE PEN DESTEKÇİLERİNDEN EYLEMCİLERE SALDIRI

Tansiyonun her saniye yükseldiği ülkede dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Fransa'nın aşırı sağcı siyasetçilerinden Marine Le Pen'in destekçileri sokağa inip sopalarla protestoculara linç girişiminde bulundu. İnternete düşen görüntülerde bazı kişilerin ellerine geçirdikleri beyzbol sopalarıyla eylemcilere saldırdıkları anlar yer alırken, görüntüler "Fransa iç savaşa hiç olmadığı kadar yakın" yorumlarına neden oldu.

Yangın yerine dönen Fransa'da aşırı sağcılar da sahnede: Protestocuları linç etmeye başladılar - Resim : 4

"ORANTISIZ GÜÇ KULLANIMI İDDİALARI HIZLA SORUŞTURULMALI"

Sokaklardaki protestolara ilişkin ülkede düzenin sağlanması için OHAL dahil tüm ihtimallerin masada olduğu yetkililerce dile getirilirken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, genç sürücünün polis kurşunuyla öldürülmesi nedeniyle endişe duyduklarını söyledi. Shamdasani, "Fransa'nın, kolluk kuvvetlerindeki derin ırkçılık ve ayrımcılık sorunlarını ciddi şekilde ele almasının zamanıdır" ifadesini kullandı. BM, Fransa'da polis kurşunuyla öldürülen genç için düzenlenen protestolara ilişkin ise "Orantısız güç kullanımına ilişkin tüm iddialar hızla soruşturulmalıdır." mesajını verdi.

Yangın yerine dönen Fransa'da aşırı sağcılar da sahnede: Protestocuları linç etmeye başladılar - Resim : 5

AŞIRI SAĞCILARDAN HÜKÜMETE OHAL ÇAĞRISI

Fransa Dışişleri Bakanlığı, BM'nin Fransız kolluk kuvvetlerindeki ırkçılık ve ayrımcılığa ilişkin açıklamasını "asılsız suçlama" olarak niteledi ancak ülkede aşırı sağ siyasetçiler hükümete OHAL çağrısı yaptı ve aksi durumda "iç savaş" çıkacağını savundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede çıkan olayların ardından tüm ebeveynleri sorumlu olmaya ve çocuklarını evde tutmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü Fransa'da olaylar büyüyor! Protestocular aslan ve filleri saldı Büyükelçilikten Fransa için seyahat uyarısı Kenya'da feci kaza