Wagner'in Rusya'daki darbe girişimi dünya gündeminde! Beyaz Saray, AB, İngiltere ve İtalya'dan peş peşe açıklama

Rusya'daki paralı asker grubu Wagner'in kalkıştığı darbe girişimi dünya tarafından anbean takip ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'in "Karşımızdakiler haindir ve cezaları ağır olacaktır" açıklamasıyla birlikte peş peşe açıklama geldi. Beyaz Saray'ın ABD Başkanı Biden'ı bilgilendirdiği belirtilirken, AB ise "Bu bir iç meseledir" açıklaması yaptı. İngiltere ve İtalya ise Rusya'da yaşananları yakından takip ettiklerini vurguladı.

Wagner'in Rusya'daki darbe girişimi dünya gündeminde! Beyaz Saray, AB, İngiltere ve İtalya'dan peş peşe açıklama

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner, isyan bayrağı açarak darbe girişimini girişti. Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu hedef gösteren Wagner, Rostov'daki bakanlık binasını kuşattı.

Dünyanın anbean takip ettiği Rusya'daki darbe girişimi hakkında Beyaz Saray, Avrupa Birliği, İngiltere ve İtalya'dan peş peşe açıklama geldi.

rusya wagner darbe
Paralı asker grubu Wagner'den Rusya'da darbe girişimi

BIDEN GELİŞMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, Rusya ve Wagner arasındaki krize ilişkin açıklama yaptı.

Hodge, "Gelişmeleri takip ediyoruz. ABD Başkanı Joe Biden da konuya ilişkin bilgilendirildi." ifadelerini kullandı.

Sözcü Hodge, müttefikler ve ortaklarla Rusya'daki gelişmeleri görüşeceklerini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden
ABD Başkanı Joe Biden

AB'DEN İÇ MESELE AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya'da Wagner Grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları yakından izlediğini belirterek bunun Rusya'nın iç meselesi olduğunu belirtti.

Michel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AB'nin Rusya'da gelişen durumu yakından izlediğini bildirdi.

Avrupalı liderler ve G7 ortaklarıyla temas halinde olduğunu belirten Michel, "Bu, açıkça Rusya'nın iç meselesidir." değerlendirmesini yaptı.

Michel, "Ukrayna'ya ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e desteğimiz sarsılmaz." ifadesini kullandı.

Wagner'in Rusya'daki darbe girişimi dünya gündeminde! Beyaz Saray, AB, İngiltere ve İtalya'dan peş peşe açıklama - Resim : 3

İNGİLTERE'DEN "EN CİDDİ MEYDAN OKUMA" MESAJI

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'da Wagner grubunun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olaylara ilişkin, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Rusya’da orduyla Wagner Grubu'nun karşı karşıya geldiği belirtilerek, gruba bağlı birliklerin Ukrayna'dan Rusya'ya iki noktadan girdiği bildirildi.

Açıklamada, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in "özgürlük yürüyüşü" olarak nitelendirdiği operasyon sonucu grubun Rusya'nın Ukrayna operasyonlarını yürüttüğü Rostov'daki askeri üsle kilit noktaları işgal ettiği kaydedilerek, "Wagner Grubu, Moskova'yı ele geçirmek hedefiyle Voronej Oblastı üzerinden kuzeye doğru ilerliyor. Rus güçleri ile Wagner arasında bir çatışma olduğuna dair kısıtlı kanıt olsa da bazıları muhtemelen pasif duruş göstererek Wagner'e karşı durmadı." ifadeleri kullanıldı.

İlerleyen saatlerde Ulusal Muhafızlar başta olmak üzere ordu güçlerinin tavrının krizin gidişatını belirleyeceğine işaret edilen açıklamada, "Yaşananlar, son zamanlarda Rus devletinin karşı karşıya olduğu en ciddi meydan okumayı temsil ediyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Wagner'in Rusya'daki darbe girişimi dünya gündeminde! Beyaz Saray, AB, İngiltere ve İtalya'dan peş peşe açıklama - Resim : 4

İTALYA'DAN UKRAYNA SAVAŞI VURGUSU

 İtalya, Rusya'da Wagner Grubu'nun Rus yönetimine isyanıyla başlayan olayları dikkatle ve yakından takip ettiklerini bildirdi.

İtalya Başbakanlığından Rusya'da Wagner grubunun Rus yönetimine isyanına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, Rusya'da yaşanan ve Ukrayna'ya yönelik saldırganlığın Rusya Federasyonu içinde de istikrarsızlığa yol açtığını gösteren olayları dikkatle takip ediyor." ifadesi kullanıldı.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Bakanlık olarak Moskova'daki İtalyan Büyükelçiliğiyle yakın temas halinde olduklarını, dikkatli olmalarını tavsiye ettikleri Moskova'daki vatandaşlarıyla ilgili herhangi bir problem yaşanmadığını bildirdi.

Wagner'in Rusya'daki darbe girişimi dünya gündeminde! Beyaz Saray, AB, İngiltere ve İtalya'dan peş peşe açıklama - Resim : 5

SINIR KOMŞULARINDAN ARDI ARDINA AÇIKLAMALAR GELDİ

Rusya'nın sınır komşuları olan Finlandiya, Polonya, Estonya ve Letonya'dan da açıklamalar ardı ardına geldi.

Dört ülke sınır güvenliğini artırdığını duyurdu. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile Rusya'daki durumu görüştü.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, isyanın Rusya'nın iç meselesi olduğunu söyledi.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemeleri çağrısı yaptı.

Letonya Dışişleri Bakanı da, Rusların sınırdan geçişine müsaade edilmeyeceğini duyurdu.

UKRAYNA: KÖTÜLÜĞÜ SEÇENLER, KENDİLERİNİ YOK EDER

Rusya'daki olayların ardından açıklamaları merak edilen ülkelerden birisi de 2022 yılının Şubat ayından bu yana savaş içerisinde olduğu Ukrayna oldu.

Açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, söz konusu darbe girişiminin Rusya'yı zayıflattığına vurgu yaparken Rus askerleri Ukrayna'da kaldığı sürece ülkede kaosun artacağını söyledi.

Zelenski, açıklamalarında "Kötülük yolunda gitmeyi seçenler, kendilerini yok ederler.'' ifadelerini kullandı.

TELEFONLAR DA ARDI ARDINA GELDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Belarus, Özbekistan ve Kazakistan liderleriyle telefonda görüştü.

Kremlin'den yapılan açıklamalarda, Putin'in müttefiklerini bilgilendirdiği ifade edildi.

İRAN'DAN DESTEK GELDİ

İran da Putin'e desteğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Tahran'ın Rusya'da hukukun üstünlüğünü desteklediği belirtti.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN İLK TEPKİ GELDİ

Rusya'daki kriz, Körfez ülkelerini de hareketlendirdi. Katar Dışişleri Bakanlığı, krizin enerji ve gıda tedariklerine etkileri olacağını açıkladı.

YUNANİSTAN KRİZ YÖNETİM BİRİMİ OLUŞTURDU

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki gelişmeler nedeniyle "kriz yönetimi birimi" oluşturdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Yunanistan vatandaşlarına Rusya Federasyonu'na ziyaretten kaçınmaları tavsiye edildi. 

Söz konusu açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Dışişleri Bakanının talimatı ile Rusya Federasyonu'ndaki son gelişmeler nedeniyle bugün Dışişleri Bakanlığı bünyesinde diğer Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ile iletişim ve koordinasyon halinde bulunan kriz yönetim birimi oluşturuldu.
Sinir krizi geçiren kadın tekmelerle arabanın camını kırdı Kardeş sahibi olmak isteyen kız, ebeveynlerine bakın ne yaptı? Rusya'dan Ukrayna'ya füzeli saldırı! Rostov nerede, Rusya'nın neresinde? Wagner grubu Rostov'da mı?