Rusya’nın burnunun dibindeler! Uydu görüntüleri gerçeği ortaya çıkardı… Wagner Grubu, isyan sonrası asker toplamaya devam ediyor!
Geçtiğimiz hafta Rusya'da yaşanan Wagner krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Rusya adına savaşan paralı asker grubu Wagner'in Rus ordusu ve hükümetine karşı başlattıkları silahlı ayaklanmanın bastırılmasının ardından ortaya çıkan yeni görüntüler Wagner'in faaliyetlerine devam ettiği iddialarını beraberinde getirdi. Wagner'in bölgede askeri üs inşa ettiği ve hala Rusya çapında asker toplamaya devam ettiği öne sürülüyor...
Başarısız isyanın ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'in 3 seçenek sunduğu paralı asker grubu Wagner'in faaliyetlerini ülke genelinde hız kesmeden sürdürdüğü iddia edildi.
"ASKER TOPLAMAYA DEVAM EDİYORLAR"
Krizin geride kaldığı düşünülürken Batı medyasında Wagner Grubu'yla ilgili çarpıcı iddialar ortaya atıldı. BBC'nin haberine göre Wagner Grubu, Rusya çapında hala asker topluyor.
Wagner'in işe alım ofislerinde çalışan irtibat görevlilerinin işlerini yapmaya devam ettiğini, değişen bir şey olmadığını iddia eden BBC, Wagner yetkililerinin dövüş okulları ve boks kulüpleri gibi yerleri arayarak asker toplamaya devam ettiğini vurguladı.
BBC ayrıca, Rusya'nın güneyindeki Krasnodar'da Wagner adına işe alım yapan kadın görevlinin, "Çalışıyoruz. Bir şey değişseydi bize söylerlerdi. Ama değişen hiçbir şey yok" sözlerine yer verdi.
ÜSLER İNŞA EDİLİYOR
Wagner grubunun faaliyetlerinin devam ettiğine yönelik bir diğer iddia ise uydu görüntüleri oldu.
Wagner askerlerinin Belarus'a çekildiği iddia edilirken uydu görüntüleri, ülkede daha önce terk edilmiş olan bir askeri üste hareketliliğin yeniden başladığı söylentilerini beraberinde getirdi.
Buna göre ilk olarak 19 Haziran'da çekilen daha önceki uydu görüntülerinde, Rus sınırına yakın olan askeri üssün büyük ölçüde boş olduğunu gösteriyordu.
Asipovichy kasabasından yaklaşık 21 kilometre, başkent Minsk'ten ise yaklaşık 103 kilometre uzaklıkta bulunan askeri üste, isyanın ardından hareketlilik başladı.
Üssün 27 Haziran tarihli bir uydu görüntüsü, askeri alanda çadır veya benzeri yapıların kurulduğunu ortaya çıkardı. Kimin inşa ettiği belli olmayan yapıların yanında birkaç sıra dikdörtgen yapının da olduğu dikkat çekiyor.
Terk edilmiş üsteki bu hareketlilik, Wagner Grubu'nun yeni bir isyan girişimi için güç topladığı söylentilerini de beraberinde getirdi.
NELER OLMUŞTU?
Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu almadıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.
Kremlin, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "isyancı liderin" Belarus'a gideceğini bildirmişti.
Putin, 26 Haziran'da televizyon kanallarından halka sesleniş konuşmasında, "Bugün, Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve arkadaşlarınıza dönme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarus'a gidebilir." ifadelerini kullanmıştı.