Üç ülke Filistin Devleti'ni resmen tanıdı

Norveç, İrlanda ve İspanya, geçtiğimiz günlerde Filistin'i tanıyacaklarını açıklamıştı. Bu sabah İspanya'nın Filistin Devleti'ni resmi olarak tanımasının ardından Norveç ve İrlanda'da rsmen tanıdıklarını duyurdu. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "İspanya Başkenti doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve batı Şeria'yı da kapsayan Filistin devletini tanıyor" dedi.

Üç ülke Filistin Devleti'ni resmen tanıdı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bugün kamera karşısına geçerek, "İspanya Başkenti doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve batı Şeria'yı da kapsayan Filistin devletini tanıyor" dedi.

Norveç, İrlanda ve İspanya, geçtiğimiz hafta Filistin'i tanıyacaklarını açıklamıştı. İlk resmi açıklama İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'den geldi.

"ÖNCELİK ATEŞKES, YARDIMLARIN GİRİŞİ VE REHİNELER"

Sanchez dünya kamuoyuna seslendiği basın açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu, mümkün olan en iyi ilişkiyi istediğimiz İsrail'e karşı almadığımız bir karardır ve iki devletli çözüme karşı olan Hamas'ı derinden reddettiğimizi ifade ediyoruz. 7 Ekim saldırılarını kınıyoruz. Gazze'deki krizi sona erdirme önceliği ateşkes, yardım girişi ve rehinelerin serbest bırakılması. Yarından itibaren tüm çabaları iki devletli çözüme yoğunlaştıracağız.

İkincisi, İspanya ANP'ye reformlarında yardım edecek. Üçüncüsü, bir barış konferansı düzenlemek için Arap ülkeleriyle işbirliği artırılacak.

İspanya'nın "hem Gazze'de, hem Filistin'de hem de Ukrayna'da bize her zaman rehberlik eden uluslararası hukuka ve kurallara dayalı uluslararası düzene saygıya" dayandığını garanti ediyor, İspanya gibi büyük bir ülkeden beklenenlere göre hareket ediyoruz.

"TEK ÇÖZÜM İSRAİL DEVLETİNİN YANINDA BİR FİLİSTİN DEVLETİ"

İspanya, Filistin'i bir devlet olarak tanıyan 140'tan fazla ülkeye katılıyor. Bu, İsraillilerin ve Filistinlilerin barışa kavuşmasına yardımcı olmak amacıyla alınan tarihi bir karardır. Barışı sağlamak acil bir gerekliliktir, barış için mümkün olan tek çözüm olarak kabul ettiğimiz çözüme doğru ilerlemenin tek yolu budur: İsrail devletinin yanında bir Filistin devleti.

İspanya Başkenti doğu Kudüs olan, Gazze Şeridi ve batı Şeria'yı da kapsayan Filistin devletini tanıyor."

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin, "İspanya ile Türkiye arasındaki mükemmel ilişkilerin güçlendiğinin bir örneği daha" ifadesini kullanmıştı.

Sanchez, görüşmenin detaylarıyla ilgili X hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Az önce Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ile konuştum. Her iki ülkenin haziran ayında Madrid'de düzenleyeceği hükümetler arası zirveyi onunla analiz ettim. İspanya ile Türkiye arasındaki mükemmel ilişkilerin güçlendiğinin bir örneği daha. Ayrıca, Filistin devletinin İspanya tarafından tanınması ve şiddete kesin olarak son verecek barış anlaşmasına varılması ihtiyacını da ele aldık."

İSPANYA'NIN ARDINDAN NORVEÇ VE İRLANDA DA RESMEN TANIDI

İrlanda hükümeti de bugün yaptığı açıklama ile İsrail'e meydan okuyarak Filistin Devleti'ni resmen tanıdığını açıkladı.

Açıklamada, hükümetin tanıma planını salı sabahı yapılan kabine toplantısında onayladığı belirtildi.

İspanya, geçen hafta Norveç ve İrlanda ile yaptığı ortak açıklamada Filistin devletini tanımak için harekete geçeceklerini bildirmişti.

Bu adıma tepki gösteren İsrail ise Kudüs'teki İspanya konsolosluğunun Filistinlilere hizmet vermesini yasakladı.

Öte yandan uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini desteklediğini vurgulayan Norveç de gece yarısı yürürlüğe giren kararnameyle Filistin Devleti'ni resmi olarak tanıdı.

Üç Avrupa ülkesinden ilk açıklama bir hafta önce Norveç'ten gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.

Başbakan Store, Filistin'i tanıma kararı aldıklarını duyurduğu basın toplantısında "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme gibi temel ve bağımsız bir hakkı vardır. Hem İsrailliler hem de Filistinliler kendi devletlerinde barış içinde yaşama hakkına sahiptir. İki devletli bir çözüm olmadan Orta Doğu'da barış olmayacaktır. Filistin devleti olmadan da iki devletli bir çözüm olamaz. Başka bir deyişle, Filistin devleti Orta Doğu'da barışın sağlanması için bir ön koşuldur" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: haberet.com

Refah'taki katliam için akılalmaz açıklama: Trajik hata İsrail'in Refah'a saldırılarına tepki! Refah Sınır Kapısı'nda gergin anlar Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan acil ateşkes çağrısı