Amerikan basını NATO'ya Türkiye'ye yaptırım uygulaması konusunda çağrı yaptı
Son haftalarda Türkiye ile İsveç arasındaki gerilimin artması ile dış basın yüzünü Türkiye'ye döndü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamada İsveç'in Türkiye'den destek göremeyeceğini belirtmesi üzerine yabancı basında Türkiye aleyhine haberlerde artış yaşandı. The Economist' dergisinin Erdoğan hakkında yapılan saygısız kapağından sonra son hamle de The Washington Post'tan geldi. Amerikan basını Türkiye'ye yaptırım uygulanması için NATO ülkelerine çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Stockholm'deki Türk büyükelçiliği yakınlarında Danimarkalı aşırı sağcı bir aktivist tarafından Kur'an'ın yakılması nedeniyle, İsveç'in NATO konusunda Türkiye'den destek göremeyeceğini söylemişti.
YABANCI BASINDA 'TÜRKİYE' GÜNDEMİ
Son dönemde NATO sorunu ve Türkiye genel seçimlerinin yaklaşmasıyla Avrupa ve Amerika basını yüzlerini Türkiye'ye döndü.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kapak yapan İngiliz dergisi The Economist'ten sonra şimdi de The Washington Post ve Bloomberg, tek bir ağız olup Erdoğan ve Türkiye hakkında haber yazdı.
Yazılan haberin içeriğinde İsveç'te yaşanılan skandalların yanı sıra Türkiye'nin İsveç'ten terörle ilgili beklediği adımları 'siyasi taviz' olarak ele alındı ve İskandinav ülkelerinin NATO'ya üyelik süreçleri üzerinde duruldu.
Yapılan haberlerde İskandinav ülkelerinin NATO'ya üyeliği için "İttifakın genişletilmesi oybirliğiyle mutabakat gerektirdiğinden, Türkiye diğer üye ülkeleri gasp etmek için kaldıraç gücüne sahip olduğunu düşünüyor gibi görünüyor" ifadelerini kullanıldı.
"TÜRKİYE BİR TEHDİT"
Türkiye'nin bir tehdit unsuru olduğunu öne süren Amerikan basını haber içeriklerinde "İskandinav ülkelerinin üyelik tekliflerini tehlikeye atmakla kalmıyor; Avrupa'nın daha geniş güvenliğini riske atıyor" ifadelerine yer verdi.
Türkiye ile İsveç arasındaki problemin iki ülke arasında çözülmesi ve bu konunun NATO üyeliği gündemine taşınmaması gerektiğini dile getiren The Washington Post gazetesi ABD ve Avrupa'nın bu çıkmazı kırması gerektiğini ifade etti.
YAPTIRIM UYGULAYIN ÇAĞRISI
The Washington Post, ittifak liderlerinin İskandinav ülkelerinin teklifini en geç 18 Mayıs'a kadar onaylaması için Erdoğan'a baskı yapması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin direnmesi durumunda ise ABD Kongresi'nin Ankara'ya F-16 savaş uçağı satışını durdurarak yanıt vermesi gerektiğini ifade etti.
The Washington Post, NATO'nun Türkiye'nin ortak tatbikatlara katılımı azaltması gerektiğini ve Temmuz ayındaki NATO liderler zirvesinde Erdoğan'ı kenara itmeleri gerektiğini söyledi.
"GEREKİRSE NATO'DAN ATIN"
Türkiye'nin hiçbir şekilde ikna olmaması durumunda ise bu zamana kadar benzeri görülmeyen 'NATO ittifakından atmayı' da düşünmeleri gerektiğini söyledi.
Amerikan basınına göre "Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katmak Vladimir Putin'i caydırmak ve Avrupa'nın gelecekteki tehditlere karşı savunmasını güçlendirmek açısından kritik öneme sahip." The Washington Post'un iddiasına göre ise mesaj "grubun güvenliğine kasten zarar veren bir ittifak üyesinin hiç de müttefik olmadığıdır."
BLOOMBERG DE AYNI FİKİRDE
Bir diğer Amerikan basını Bloomberg ise The Washington Post ile aynı görüşe sahip. Hemen hemen aynı ifadeleri kullanılan haber "NATO, Erdoğan'ın genişlemeyi geciktirmesine izin vermemeli" başlıklı bir yazı kaleme alındı.
Bloomberg'te "NATO bu tartışmaya bir son verip en yeni üyelerini koşulsuz şekilde kabul etmeli' denilen yazının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türkiye'de yapılacak seçimler öncesi milliyetçi tabanından destek almaya çalıştığı ve geri adım atmadığı" belirtildi.
Türkiye'nin bir tehdit unsuru olduğunu öne süren Amerikan basını haber içeriklerinde "İskandinav ülkelerinin üyelik tekliflerini tehlikeye atmakla kalmıyor; Avrupa'nın daha geniş güvenliğini riske atıyor" ifadelerine yer verildi.
Türkiye ile İsveç arasındaki problemin iki ülke arasında çözülmesi ve bu konunun NATO üyeliği gündemine taşınmaması gerektiğini dile getiren The Washington Post gazetesi ABD ve Avrupa'nın bu çıkmazı kırması gerektiğini ifade etti.