Soykırımcı liderler Esad ve Netanyahu'nun kirli ortalığı
Esad'ın devrilmesi ile özgürlüğüne kavuşan Suriye, muhaliflerin liderliğinde rejim güçleri ve PKK/YPG'nin işgal ettiği toprakları bir bir geri alıyor. Devrik liderin ülkeden kaçmasıyla birlikte Golan Tepeleri'nden Suriye'ye giriş yapan ve çok sayıda noktaya saldırı yapan İsrail, gerilimi tırmandırdı. Diğer taraftan muhalifler, Esad ve İsrail Başbakanı Netanyahu arasında yapılan çok sayıda kirli işbirliklerini içeren istihbarat belgelerini yayınladı.
İsrail, Baas rejiminin devrilmesinin peşinden hava saldırılarını artırdığı Suriye'de, Golan Tepeleri'nin de ilerisine girerek Lübnan-Suriye hattındaki toprakları işgal ediyor. Siyonist İsrail rejiminin başkent Şam'ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokulduğu iddia edildi. Suriye'nin güneybatısındaki Kuneytra şehri ve etrafındaki yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İsrail ordusu, 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'nin ilerisine yayılıyor. İsrail ordusu, Hermon Dağı etekleri, Merid, Arne, Rima, Kale Jundul, Kuneytra'nın dış mahalleleri, Ufanıye, Kuneytriye, Alkahtaniye ve Alhamidiyye bölgelerini işgal etti.
310 HAVA SALDIRISI GERÇEKLEŞTİRDİLER
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee ise İsrail ordusunun Şam'a ilerlediği yönünde haberlerin "gerçek dışı" olduğunu savundu. İsrail, Suriye genelinde en az 310 hedefe hava saldırısı düzenledi. Bu İsrail'in şimdiye kadarki en büyük hava saldırılarından biri oldu.
GİZLİ BELGELER ORTAYA ÇIKTI
Bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan havaya füze sistemleri, silah üretim yeri, gemiler ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü. İsrail ordusu ve Başbakan Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'ndeki işgallerinin kalıcı olduğunu açıkladı. Öte yandan Suriye'deki Baas rejimini deviren güçler, Esad döneminden kalma gizli istihbarat belgelerini de yayınlamaya başladı. Sosyal ağlara düşen görüntülerde Esad rejimi ile İsrail yönetiminin bazı konularda kirli işbirlikleri içinde oldukları ileri sürüldü.
ANKARA'DAN SERT TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin, "İsrail'in, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Katar, Suudi Arabistan, Almanya ve Irak gibi ülkelerden de İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi işgal etmesine tepki geldi. Libya'dan Arap Birliği'ne İsrail'in Suriye'deki işgaliyle ilgili olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.
ŞAM ELÇİLİĞİ AÇILACAK
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nin tekrar açılması için gerekli planlamalara başladıklarını söyledi.
1 MART'A KADAR GEÇİCİ HÜKÜMET
Esad rejimini deviren gruplar, askeri güçlerine şehirlerden çekilme emri verdi. Reuters'ın bildirdiğine göre liderler, HTŞ'ye bağlı polis birimleri ile iç güvenlik güçlerinin konuşlandırılmasını istedi. Televizyonda konuşan geçici Başbakan Muhammed El Beşir, 1 Mart 2025'e kadar görev yapacağını açıkladı.