Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu

Son Dakika: Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı, bugün Ay'a iniş yaptı. 2019'da Chandrayaan-2 misyonunu güney kutbu yakınına indirme girişimi başarısız olan Hindistan bu kez görevi başarıyla tamamlayarak Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakınına inen ilk ülke oldu.

Hindistan'ın uzay aracı Chandrayaan-3, Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakını için iniş yaptı. Görev başarıyla tamamlandı, Hindistan, Ay'ın az keşfedilen bu kısmına inen ilk ülke oldu. 

SU BAZLI BUZLARI KEŞEFEDECEK

Misyonun ana hedeflerinden biri, bilim insanlarının gelecekte Ay'da insan yerleşimini destekleyebileceğini söylediği su bazlı buzları keşfetmek.

Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu ISRO tarafından geliştirilen Chandrayaan-3, iniş modülü, itme modülü ve araştırma aracından oluşuyor. Uzay aracının veri toplaması ve Ay hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere bazı deneyler yapması planlanıyor.

Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu - Resim : 1

Hindistan'ın girişimi, Rusya'ya ait Luna-25'in aynı bölgeye inmeye çalışırken düşmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu - Resim : 2

YUMUŞAK İNİŞ SIRALAMASINDA 4'ÜNCÜ OLDU

Başarılı olan Hindistan, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin'in ardından Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke oldu.

Bu ülkelerin hepsi ekvatora yakın bir yere indi.

Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu - Resim : 3

2019'DA BAŞARISIZ OLMUŞTU

Hindistan'ın 2019'da Chandrayaan-2 misyonunu güney kutbu yakınına indirme girişimi başarısız oldu; Ay yüzeyine düştü.

Artık tüm gözler Chandrayaan-3'te.

Yörünge aracı, iniş aracı ve geziciden oluşan uzay aracı, 14 Temmuz'da Hindistan'ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi'nden havalandı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (Isro) kurucusu Vikram Sarabhai'nin anısına Vikram adı verilen iniş aracı, karnında Sanskritçe bilgelik anlamına gelen Pragyaan adlı 26 kg'lık geziciyi taşıyor.

Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu - Resim : 4

CHANDRAYAAN-3 AY'DA HANGİ FAALİYETLERDE BULUNACAK?

Ülkenin 2008 yılındaki ilk Ay misyonu olan Chandrayaan-1, çok kuru olan Ay yüzeyinde su moleküllerinin varlığını keşfetmiş ve Ay'ın gündüzleri bir atmosfere sahip olduğunu tespit etmişti. Yumuşak inişte başarısız olmasına rağmen Chandrayaan-2 tamamen faaliyet dışı kalmadı. Araç bugün bile Ay'ın etrafında dönmeye devam ediyor ve Vikram iniş aracının Dünya'ya analiz için görüntü ve veri göndermesine yardımcı olacak. İniş aracı ve keşif aracı, 'Ay yüzeyinin fiziksel özelliklerini, yüzeye yakın atmosferini ve yüzeyin altında olup bitenleri incelemek için tektonik aktiviteyi' keşfetmeye yardımcı olacak beş bilimsel araç taşıyor.

Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu - Resim : 5

Çarşamba günü bilim insanları, iniş aracının hızını yavaş yavaş azaltarak, uzay bilimcilerin 'düz olmayan, kraterler ve kayalarla dolu' olarak tanımladığı bir alanda yumuşak iniş yapabilmesi için karmaşık bir dizi manevra kullanacak. İndiğinde, altı tekerlekli keşif aracı hareket etmeye başlayacak ve Ay yüzeyindeki kayaların ve kraterlerin etrafında dolaşarak gönderilecek önemli verileri ve görüntüleri toplayacak. 

Son Dakika: Hindistan, Ay'ın az keşfedilen kısmına inen ilk ülke oldu - Resim : 6

MALİYETİ 75 MİLYON DOLAR

Hindistan, Chandrayaan-3 insansız uzay aracını taşıyan roketi 14 Temmuz'da Sriharikota Adası'ndaki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden başarılı bir şekilde fırlatmıştı. Uzay misyonunun Hindistan'a yaklaşık 75 milyon dolara mal olduğu açıklanmıştı.
Hindistan'ın 2008'de Ay'a ilk yolculuğunu gerçekleştiren Chandrayaan-1, Ay'da su molekülleri keşfetmişti. Chandrayaan-2 ise 2019'da başarılı bir şekilde yörüngeye girmiş ancak Ay yüzeyine inişi başarısız olmuştu.
Öte yandan, 20 Ağustos'ta Rusya'nın uzay aracı Luna-25 kontrolden çıkarak Ay’ın yüzeyine çarpmış ve iniş başarısız olmuştu.

Yunanistan'daki 'göçmen avına' 3 gözaltı Fransa'da gündem İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth Ukrayna: S-400'ü imha ettik İran’da kum fırtınası