Son dakika! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 4'lü Suriye görüşmeleri 10 Mayıs'ta Moskova'da olabilir

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya, İran ve Esed rejimi ile dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının 10 Mayıs'ta Moskova'da olabileceğini söyledi.

Son dakika! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 4'lü Suriye görüşmeleri 10 Mayıs'ta Moskova'da olabilir

Son dakika haberleri..Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile bakanlar düzeyindeki toplantının 10 Mayıs'ta gerçekleştirilebileceğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Türk askerinin Suriye'den çekilmesi için terör koridoru riskinin ortadan kalması gerektiğini ifade etti. Dışişleri Bakanı, "Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok" açıklamasını yaptı. Çavuşoğlu, Sudan'daki Türkiye Büyükelçiliği'nin geçici Port Sudan bölgesine taşınacağını açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu NTV yayınında soruları cevapladı. İşte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Bu sene Rus turist göremiyoruz. Bunun da sebebi muhalefetin açıklamaları. Onun dışında diğer ülkelerden gelen turist sayısında artış var.

SURİYE İLE NORMALLEŞME SÜRECİ: TOPLANTI 10 MAYISTA
Seçimden önce bakanlar düzeyinde toplantı muhtemel. Bakanlar düzeyinde toplantı 10 Mayıs'ta olabilir.

"BİZİM SURİYE TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK"
Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek lazım. DAEŞ, YPG Suriye'yi bölmek istiyor. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok.

 Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil.

SUDAN'DAN TAHLİYELER
Sudan'dan bugüne kadar 2061 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan bin 763'ü kendi vatandaşımız.

Askeri bir uçakla sağlık personelimizi getireceğiz. Bundan sonra Port Sudan üzerinden vatandaşlarımızı getirmeyi düşünüyoruz. Elçiliğimiz geçici olarak Port Sudan'a taşınacak. Risk alamayız, geçici olarak Port Sudan'a taşıyacağız.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası'nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT'e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti.

AB İLE İLİŞKİLER
Yıllardır süren bir tıkanıklık var. Fasıllar açılmadı. 72 fasıldan 66'sı açıldı. Vize konusunda bugüne kadar sözlerinde durmadılar. Sayın Kılıçdaroğlu nasıl bir vaatte bulunuyor. Bana göre boş bir söz. Avrupa Birliği son dönemlerde Türk vatandaşlarına vize konusunda çıkardığı sorunlar ortada.

YURT DIŞI OYLARI
Fransa'da PKK destekçileri provokasyon yaptı. Gerekli önlemleri aldık. Yurtdışındaki misyonlarımızı da uyardık.

ERMENİSTAN'DAKİ ANIT PROVOKASYONU: KABUL ETMEM MÜMKÜN DEĞİL
Benim bunu kabul etmem mümkün değil. Yanıt olarak da Ermenistan uçaklarına hava sahamızı kapattık. Bir tek Ermenistan Meclis Başkanı toplantı için Türkiye'ye gelecek istisnai olarak ona izin verdik. Devam ettirirlerse yeni adımlar atacağız. 

Bakanlıktan Ermenistan'ın başkenti Erivan'da açılan "Nemesis Anıtı" hakkında yazılı açıklama yapıldı.

“1920’li yılların başlarında Osmanlı siyasi ve askeri liderlerinin yanı sıra dönemin Azerbaycanlı yetkililerine ve hatta bazı Ermeni asıllı Osmanlı vatandaşlarına karşı gerçekleştirilen suikastların faillerine ithaf edilen ‘Nemesis Anıtı’nın Erivan’da açılmasını şiddetle kınıyoruz.” ifadelerine yer verilen açıklamada, bu utanç verici anıtın açılmasının 31 diplomatın ve aile üyelerinin katledildiği menfur terör saldırılarına yol açan kanlı bir tedhiş hareketinin yüceltilmesi olduğu vurgulandı.

Açıklamada, bu olayın Ermeni basınında takdim ediliş tarzının da tasvip edilmesi mümkün olmayan çarpık bir tarih yorumunun bazı zihinlerde halen devam ettiğini gösterdiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin ruhuyla bağdaşmayan bu tür provokatif adımlar, bölgede kalıcı ve sürdürülebilir barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara hiçbir suretle katkı sağlamayacak, tam tersine normalleşme sürecini olumsuz etkileyecektir."



Erdoğan'dan Antalya'da flaş açıklamalar Fransa'da PKK provokasyonu: Oy kullanacak Türklere saldırdılar ABD'de Müslüman belediye başkanına ambargo Dünya basını Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı konuşuyor! Güç gösterisi