Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yer alan Ermeni silahlı kuvvetlerine silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları için çağrı yaptı. Azerbaycan'ın dün Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonu sonrası sıcak bir gelişme kaydedildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermenistan provokasyonları gerilimin tırmanmasına yol açtı.

Barış için elinden geleni yapan Azerbaycan, bu meselede karşı taraftan bir hamle göremeyince harekete geçti.

Son dakika gelişmesi... Karabağ'da Azerbaycan saati ile 13.00 itibarıyla ateşkes sağlandı.

BAKANLIK DUYURDU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

AZERBAYCAN'IN İSTEKLERİ KABUL EDİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ateşkes anlaşmasına ilişkin duyuru yaptı:

Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

1-Karabağ'daki Ermenistan silahlı birlikleri silah bırakıyor, mevzilerden çıkıyor, tam şekilde silahsızlandırılıyor.

2-Karabağ'daki yasa dışı Ermeni silahlı güçler feshediliyor. Tüm silah, mühimmat ve ağır araçlar teslim ediliyor

3- Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

YEVLAH'TA ERMENİLERLE GÖRÜŞÜLECEK

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İdaresi'nin teklifi üzerine, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası ve yasalarına dayalı olarak yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere 21 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcileriyle Yevlah'ta bir toplantı düzenlenecek.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 1

NELER OLDU?

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla yerel antiterör önlemleri başlatıldığını bildirdi. Operasyonun amacının Karabağ'ı yasa dışı silahlı Ermeni gruplardan temizlenmesi olarak açıklandı.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 2

ERMENİSTAN SİLAHLI GÜÇLERİNE 'TESLİM OLUN' ÇAĞRISI

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Anar Eyvazov, Karabağ'daki Ermenistan silahlı güçlerinin 60'tan fazla mevzisinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini, 20'ye yakın askeri araç, 40'tan fazla top, 30'dan fazla havan topu, 2 uçaksavar sistemi ve 6'dan fazla elektronik harp istasyonunun imha edildiğini açıkladı.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 3

Bakanlıktan yapılan son açıklamada da "Bir kez daha Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerine silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu durumda antiterör tedbirleri durdurulacaktır" ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandırılan Rus Barış Gücü ile fiili temas halinde bulunduğu ve onların görevlerini yerine getirebilmeleri için her türlü koşulun oluşturulduğu kaydedildi.

Güney Kafkasya'da tırmanan gerilimde Ermeni ayrılıkçıların döşediği mayınların patlamasıyla Azerbaycanlı polisler ve işçiler hayatını kaybetti. Patlamaların ardından Azerbaycan Karabağ'da bir terör karşıtı operasyona girişti ve operasyon ikinci gününe girdi. Karabağ'daki gelişmeler...

SAAT SAAT CANLI ANLATIM

İLHAM HACIYEV: BÖLGEYE BARIŞ GETİRMEK İSTİYORUZ

 Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Hacıyev, "Azerbaycan ateşkes sonrasında güvenceleri almıştır. Ateşkes sonrası bütün konuşlanmalar son bulacaktır. Ağır ekipmanlar çekilecek, Rus Barış Koruma Gücü ile birlikte entegreli bir şekilde yürütülüyor.

Biz yeniden entegrasyon sürecini ön görüyoruz. Yereldeki nüfus ile iletişim içindeyiz. İnsani yardımları karşılamaya hazırız. Azerbaycan eli ile yapmaya hazırız. Kurulda bir toplantı başladı. Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte bir çalışma başlatılacak. Politik, sosyal, ekonomik bir şekilde Karabağ'aki Ermeni nüfusun refahı için çalışmalar yapılacak. Karabağ'daki Ermeni nüfusun barışçıl bir şekile entegrasyonunu sağlamak istiyoz. Kısa sürede bölgeye barış getirmek istiyoruz. İlişkilerimizin normalleştirilmesine hazırız." dedi.

ERMENİSTAN SİLAHI BIRAKTI

Azerbaycan'ın dün Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonu sonrası Rus basınından flaş bir iddia geldi. Yasa dışı yönetimin; Azerbaycan'ın çatışmayı durdurma ve silah bırakma talebini kabul edildiği duyuruldu. 

SAVUNMA BAKANLIĞI DUYURDU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki silahlı oluşumlarının dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

BMGK YARIN TPLANIYOR

Azerbaycan'ın Karabağ operasyonunu durdurmasını isteyen Fransa ve ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK, yarın Dağlık Karabağ gündemiyle toplanacak.ABD ve Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden ikisi.

RUS BARIŞ GÜÇLERİ TAHLİYE EDİYOR

Karabağ'da 2020'deki ateşkesin ardından konuşlandırılan Rus barış gücü askerlerinin, bölge içerisinde 2 bini aşkın sivili tahliye ettiği bildiriliyor.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 4

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ ALBAY ANAR EYVAZOV'DAN AÇIKLAMA

Eyvazov, düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ordusunun Karabağ'daki yerel antiterör tedbirlerinin sürdüğünü söyledi.

Albay Eyvazov, "Tedbirler kapsamında Ermenistan silahlı güçlerine ait havan topu mermisi ile dolu 6 kamyon ile 4 havan topu Azerbaycan askerlerince ele geçirilmiştir." dedi.

Ermenistan'a ait sosyal medya hesaplarından, Azerbaycan ordusunun sivil araçları ve ambulansları hedef aldığına ilişkin yalan bilgilerin paylaşıldığını aktaran Eyvazov, iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Azerbaycan ordusunun sadece meşru askeri hedefleri imha ettiğini vurguladı.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 5

Eyvazov, şöyle devam etti:

"Mühimmatı tükenen Ermenistan silahlı güçlerine bağlı birlikler, mevzilerini terk ederek yerleşim birimlerinde yeniden toparlanma ve Karabağ'da yaşayan sivilleri zorunlu şekilde silahlandırma girişiminde bulunuyor. Bir kez daha Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlu Ermenistan silahlı güçlerini derhal silah bırakmaya ve teslim olmaya çağırıyoruz. Antiterör tedbirleri sadece bu durumda durdurulacaktır. Bölgedeki Ermeni sakinlere de 'Ermenistan silahlı güçlerine yakın durmama ve onlara destek olmama' çağrısında bulunuyoruz."

Ermenilere ait sosyal medya hesaplarından, Azerbaycan ordusunun bölgedeki Rus güçlerin eşlik ettiği sivil konvoya ateş açtığı yönünde iddiaların da paylaşıldığını hatırlatan Eyvazov, bu iddiaları yalanladı ve Azerbaycanlı yetkililerin, Rus güçlerin komutanlığı ile sürekli iletişim ve koordinasyon içerisinde bulunduğunu aktardı.

Eyvazov, "Ağdere istikametinde uzun süredir yasa dışı faaliyet gösteren Ermenistan silahlı güçlerine ait bir kışla imha edilmiştir." ifadesini kullandı.

CEPHANE KAMYONLARI ELE GEÇİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Ermeni silahlı gruplarına ait mermilerle dolu altı 'Ural' markalı kamyon ve dört adet havan topu ele geçirildi.

ALİYEV ŞARTI YİNELEDİ

 Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni güçlerin silah bırakması halinde anti-terör operasyonunun durdurulacağını açıkladı. Bakü yönetimi, Salı günü de aynı şartı duyurmuştu.

BM, ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Karabağ'daki savaşın derhal sona ermesi ve gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı. Guterres ayrıca, 2020'deki ateşkes katı şekilde uyulması gerektiğini de vurguladı.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 6

YENİ GÖRÜNTÜLER

 Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni güçlere ait mevzi ve cephaneliklerin vurulduğunu gösteren yeni görüntüler yayınladı. Yok edilenler arasında bir topçu üssü de var.

RUSYA'DAN ŞOKE EDEN MESAJ

 Ermenistan'ın başkenti Erivan'da toplanan kalabalık, gece saatlerinde Azerbaycan'ın Karabağ'daki operasyonunda kendilerine yardım etmeyen Rusya'yı protesto etti. Göstericilerin Rusya Büyükelçiliği binasını ablukaya alması üzerine, Moskova Erivan'a nota verdi.

Büyükelçilikteki güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini bildiren Rus medyası, bir grup gencin bina içinde olduğunu yazdı. 'Azerbaycan kaşından değil Karabağ'da vurdu' başlığını atan Rus Kommersant gazetesi ise, çarpıcı bir yorumla okurlarının karşısına çıktı:

"BAKÜ'NÜN KARABAĞ'DAKİ OPERASYONU ERİVAN'I HAVAYA UÇURDU."

Gazeteye göre öfke anında Ermenistan'ın başkenti Erivan'a sıçradı, protestocular hükümet binalarını bastı.

LİSTEDE PUTİN YOKTU

Kommersant, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Karabağ'da gerilimin tırmanması üzerine 9 Eylül'de bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, listede Fransa lideri Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, telefon listesinde Rusya lideri Vladimir Putin yoktu.

Son dakika! Azerbaycan Savunma Bakanlığı duyurdu: Ateşkes sağlandı - Resim : 7

Bu hafta insani yardım konvoylarının Ağdam ve Laçin üzerinden Hankendi'ye geçmeye başlamasıyla tansiyonun düşecek gibi göründüğünü ve yeniden bir müzakere beklentisinin ortaya çıktığını kaydeden Kommersant, "Salı günü umutların boşa çıktığı açıkça belli oldu" dedi.

'BİLİN BAKALIM ONU NASIL BİR KADER BEKLİYOR'

Tam da Rusya ve Ermenistan ilişkilerinin belirgin şekilde kötüye gittiği bir dönemde Karabağ'da silah seslerinin duyulduğunu aktaran gazete, Nikol Paşinyan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı güvenlik için yalnızca Moskova'ya güvenmenin hata olduğunu belirten açıklamayı hatırlattı. Gazete, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın eşi Anna Hakobyan'ın Eylül ayı başında Ukrayna'nın başkenti Kiev'e insani yardım götürdüğünü, ayrıca Ermenistan ordusunun iki hafta önce ABD ordusuyla tatbikat yaptığını hatırlattı.

"Moskova tüm bunlardan hoşlanmadı" diyen Kommersant, Putin'in en yakınındaki isimlerden, halihazırda Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Rusya'nın bir önceki lideri Dmitry Medvedev'in Karabağ'daki operasyon başladıktan birkaç saat sonra Telegram hesabından yazdıklarına dikkat çekti, hem de isim ya da ülke vermeden:

"Kardeş bir ülkeden bir meslektaşım bana 'Ben sana yabancıyım, beni kabul etmiyorsun' dedi. Ben de gereken cevabı verdim: 'Biyografiye bakarak değil eylemlere bakarak yargılayacağız.' Sonra, savaşı kaybetti ve garip bir şekilde koltuğunu korudu. Sonra, vasat mağlubiyetin için Rusya'yı suçlamaya karar verdi. Sonra, ülkesinin bir bölümünden vazgeçti. Sonra, NATO ile flört etmeye karar verdi ve karısı cüretkar bir şekilde elinde kurabiyelerle düşmanlarımızın yanına gitti. Bilin bakalım, onu nasıl bir kader bekliyor..."

AZERBAYCAN'DAN 'TESLİM OLUN' ÇAĞRISI

 Azerbaycan ordusu, operasyonun durması için Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerine teslim olmaları çağrısı yaptı. Bakü ayrıca Karabağ'da yaşayan Ermenilerin temsilcilerini Yevlakh'ta toplantıya davet etti.

7 BİNDEN FAZLA TAHLİYE

Ermenistan yerel medyası, Karabağ'ın en önemli kenti Hankendi ve diğer yerleşimlerden 7 bini aşkın kişinin tahliye edildiğini yazdı.

YALNIZCA ASKERİ HEDEFLER


Azerbaycan ordusu, sivillerin hedef alınmadığını ve yalnızca askeri mevzilerin vurulduğunu gösteren videoları dünya ile paylaştı. Ermenistan, 19 Eylül Salı gününden başlayan operasyonda sivillere saldırıldığını ileri sürüyordu. Video ile söz konusu iddialara yanıt verildi

Kaynak: AA

ABD'den, Azerbaycan'a skandal çağrı: Derhal son verin Bakan Mehmet Şimşek, ABD'de yatırımcılarla buluştu Cumhurbaşkanı Erdoğan BM kürsüsünden dünyaya seslendi İngiltere Prensi Türkiye'ye geliyor!