Rus Dışişleri: Türkiye’nin 'barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine katılmıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, basın toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin Zelenskiy'nin önerdiği 10 maddelik barış planına ilişkin değerlendirmelerine katılmadığını, Türkiye'nin önerdiği planın Moskova için kabul edilemez olduğunu belirtti.

Rus Dışişleri: Türkiye’nin 'barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine katılmıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bugünkü basın toplantısında Türkiye’nin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in önerdiği ‘barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine Rusya’nın katılmadığını, Türkiye'nin önerdiği planın Moskova için kabul edilemez olduğunu belirtti.

Rus Dışişleri: Türkiye’nin 'barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine katılmıyoruz - Resim : 1

Zaharova, basın toplantısında “Türkiye'nin, Zelenskiy’in sözde barış planına ilişkin değerlendirmesini çok iyi biliyoruz, ona katılamayız, Ankara'nın Kiev rejiminin bu girişimine verdiği desteğin, Ukrayna'da barışı sağlamanın en uygun yollarını aramaya katkıda bulunması pek olası değil, bu planın ülkemiz için kabul edilemez olduğunu birçok kez söyledik” diye konuştu.

RUSYA, SURİYE VE TÜRKİYE ÜÇLÜ TOPLANTISI İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Rus diplomat, Rusya, Suriye ve Türkiye dışişleri bakanlarının görüşmesinin tarihi ile ilgili soruya da, “Söz konusu toplantı için çalışma devam ediyor” yanıtını verdi.

Zaharova, birçok medya kuruluşunun böyle duyurmasına rağmen 11 Ocak tarihinin bakanların toplanacağı tarih olarak onaylanmadığını söyledi.

Rus Dışişleri: Türkiye’nin 'barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine katılmıyoruz - Resim : 2

TÜRKİYE, ZELENSKIY'NİN BARIŞ PLANINI DESTEKLİYOR
Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili yaptığı konuşmada "Zelenskiy de 10 maddede bir barış planından bahsediyor. Türkiye olarak biz destekliyoruz, çalışıyoruz. Türkiye bu konuda hakkında çok çalışmakta. Diplomasi tahıl anlaşmasını ve gübre konusunu çözebildi. Hem ev sahipliği yaptık hem arabuluculuk yaptık" ifadelerini kullanmıştı.

Rus Dışişleri: Türkiye’nin 'barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine katılmıyoruz - Resim : 3

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, savaşın başından beri ateşkesin ve kalıcı barışın sağlanması için çalışmalarını sürdüğünü de aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Tabii ki hedefimiz kalıcı bir barış ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm. Biz bu savaşın müzakere masasında sona ereceğine inanıyoruz ve bunu ne kadar erken gerçekleştirebilirsek o kadar iyi olacaktır. İşte bunun için zaten yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Genel çerçeveye bakacak olursak bu İstanbul'da geçtiğimiz yıl Mart ayında aslında bir çerçeveye oturtulmuştu. Ama tabii ki yeni parametreler, gerçekler var. Rusya şu anda müzakerelere hazır olduğunu ifade ediyor. Zelenskiy ise 10 noktalı bir barış planı önerdi. Biz Türkiye olarak bu barış planını destekliyoruz ve bunun üstüne çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ve bir ya da birkaç tanesini başkanlık etmeyi hedefliyoruz. Aslında Türkiye gerçekten bu konuda çok yoğun çaba sarf eden bir ülke. Ve savaşa rağmen diplomasinin gerçekten sonuçlarını gördüğümüze inanıyorum. Yine savaş esirlerinin değişimi, Zaporijya görüşmeleri gibi birçok başka boyutta devam eden görüşmeler var. İstanbul'da özellikle bazı görüşmelere ev sahipliği yapıyoruz. Şunu ifade etmek istiyorum, evet, bir savaş devam ediyor ama biz her iki tarafla da bir etkileşim içerisindeyiz, bir angajman içerisindeyiz. Bu savaşa bir an önce son vermeye çalışıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Putin: Aptalı oynama! Savaşın çocuklarına 'Bayraktar' ismini verdiler İsveç'te PKK'dan alçak provokasyon İsveç geri adım attı