OpenAI teknoloji çağındaki ilk 'akıl yürütebilen' yapay zekayı sundu

OpenAI, 'o1-preview' ve 'o1-mini' isimli iki yeni yapay zeka modelini duyurdu. Yeni model, daha karmaşık soruları 'akıl yürüterek' cevaplandıracak. "Matematik olimpiyatlarında %83'lük başarı"

https://youtu.be/T0IrhzrhR40

OpenAI, gizemli halde yürüttüğü "Strawberry" projesini 'o1' isimli yapay zeka modeli olarak tanıttı. 'o1-preview' ve 'o1-mini' isimli iki yeni yapay zekâ modelini içinde barındıran proje, sorulan soruları düşünce gücüyle cevaplandırıyor.

Yeni model ayrıca daha önce gizemli halde isminden söz ettiren "Strawberry" projesini de açıklamış oldu. Şirketin 'çilek proje' olarak adlandırdığı o1 modeli, internette en derin araştırmaları yapabilen, güvenli bir asistan olarak karşımıza çıktı.

Yeni modelin, sorulan karmaşık problemleri 'düşünerek' birkaç saniye içinde cevaplandırdığı belirtildi. Yapay zekanın düşünce gücüyle çalışması, eski modelde pek çok kez karşılaşılan 'yanlış cevap' tartışmasının da önüne geçti.

OpenAI teknoloji çağındaki ilk 'akıl yürütebilen' yapay zekayı sundu - Resim : 1

MATEMATİK OLİMPİYATLARINDA %83'LÜK BAŞARI

Şirket resmi açıklamasında, yeni modelin matematik olimpiyat sorularında %83'lük bir başarı oranına sahip olduğundan bahsederken, aynı zamanda fizik, kimya ve biyoloji soruları üzerinde bir doktora öğrencisi seviyesinde performans gösterdiğini açıkladı. Matematik ve kodlama konusunda da üstün performans gösterdiği söylenen model, Codeforces kodlama yarışmalarında %89'luk dilime ulaştı.

2 KAT DAHA HIZLI

En son sürüm olan GPT-4o birçok soruya doğru cevap veremezken, hem 'o1-mini' hem de 'o1-preview' modeli sorulara doğru cevap verdi ve 'o1-mini'nin, önceki modelden yaklaşık 2 kat daha hızlı olduğu görüldü.

GÜVENLİK

Yeni modelin güvenlik önlemleri kapsamında, kötü niyetli kullanıcılar tarafından zararlı veya istenmeyen içerik üretmelerini engelleyeceği belirtildi.

Kaynak: haberet.com

Saçını evde boyayan kadın kör oldu! Türkiye, Afganistan'da yapılan terör saldırısını kınadı İsrail'den Suriye’ye iki hava saldırısı Dünyaca ünlü uçak firmasında üretim durdu