Dünya basını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı konuşuyor
Litvanya'nın başkentinde düzenlenen tarihi NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın attığı adımlar adeta zirveye damga vurdu. Zirve sürecinde en çok konuşulan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylaması ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin tekrardan gündeme gelmesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sürpriz hamlesini yazan dünya basınında Guardian "Erdoğan kozlarını ustalıkla kullanıyor" derken The Middle East Eye, bu kararın F-16 için alındığını yazdı
THE GUARDIAN: ERDOĞAN KOZLARINI USTALIKLA KULLANIYOR
İngiliz merkezli The Guardian gazetesi, Litvanya'nın başkentinde düzenlenen tarihi NATO Zirvesi'ne adeta noktayı koyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü diplomasiyi değerlendirdi. Gazete, "İsveç NATO ödülünü kazanırken Erdoğan Türk çıkarları için zekice boks yapıyor" başlıklı değerlendirmesinde "Erdoğan’ın pazarlık yöntemlerini inceleyenler, Türk Cumhurbaşkanının koz uzmanı olduğunu ve son hamlesini yapmadan rakibinin en zayıf anını beklediğini bilir." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış ilişkilerinde üç cephede mücadele ettiği belirtilen yazıda İsveç'te terör bağlantılı Kürtlere karşı baskının artırılması, ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışlarının onaylanması yer aldığı ifade edilen yazıda Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle vize serbestliğinin sağlanmasından öteye gidilemediği savunuldu.
THE MIDDLE EAST EYE: ERDOĞAN İSTEKLERİNİ KABUL ETTİRDİ
İngiltere merkezli The Middle East Eye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesini haberleştirdiği "İsveç-NATO: F-16'lar ve Kanada'nın silah ambargosunun kaldırılması Erdoğan'ın onayını aldı" başlıklı yazısında uzun bir dönem boyunca İsveç'in üyeliğini kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fikrinin değiştirmesinin merak konusu olduğunu ifade etti.
Middle East Eye, söz konusu yazısında, bazı kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Biden ile 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı anlaşmasının kabul edilmesi, başka bir kaynaktan ise Amerika ile yapılacak anlaşmanın Türkiye'nin mevcut F-16 filosunun 79'unu elden geçirmek için 40 yeni uçak ve kitin yanı sıra 900'den fazla havadan füze ve 800 bomba içerdiğini ve ayrıca Kanada'nın Türkiye'ye yönelik 2020 yılının Ekim ayında konulan silah ambargosunu kaldırmayı kabul etmesi karşılığında İsveç'in üyeliğini onayladığını yazdı.
AL JAZEERA: TARİHİ GÜN
NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç kararını haberleştiren Al Jazeera, "'Tarihi gün': Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO hedefini desteklemeyi kabul etti" başlıklı yazısında bir yıldır İsveç'in NATO üyeliğini bloke eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçlü görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında İsveç'in üyeliğini onayladığını ve iki ülkenin "terörle mücadele koordinasyonu" konusunda yakın işbirliği içinde çalışacaklarını ve ticari bağları ilerleteceklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının bir koşulu olarak Avrupa Birliği'nden Türkiye'nin durdurulan üyelik hedefini yeniden canlandırmasını istemesini yazılarına ekleyen Al Jazeera, "Erdoğan'ın Litvanya'nın başkentindeki NATO zirvesi için yola çıkmadan önce yaptığı sürpriz duyuru, İsveç'in ittifakın 32. üyesi olma hedefine yeni bir belirsizlik ekledi." ifadelerini kullandı.
REUTERS: ERDOĞAN'DAN SÜRPRİZ
Litvanya'nın başkentinde düzenlenen tarihi NATO Zirvesi'ne damgasını vuran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması kararını yazan Reuters, "Erdoğan İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin AB üyeliğine bağlıyor" başlıklı yazısında "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Pazartesi günü beklenmedik bir hareketle, Türkiye parlamentosu İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma hedefini onaylamadan önce Avrupa Birliği'nin Ankara'nın bloğa katılımının önünü açması gerektiğini söyledi." ifadelerini kullandı.