Meyve suyu içip hayatını kaybetti! Beyni şişiriyor... İdrar detayı şaşkına çevirdi
Koronavirüs salgınının ardından uzmanlar korkutucu bir pandemi tehlikesine karşı uyardı. Bangladeş'te bir adam, meyve suyunu içtikten sonra beynini şişiren Nipah virüsü sebebiyle yaşamını yitirdi. Bulaştığı kişilerin %75'ini öldüren virüs ile ilgili açıklamada ölen adamın enfekte yarasanın idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyunu içtiği ifade edildi. Virüs bulaşanların yüzde 20'sinde de kişilik değişiklikleri benzeri nörolojik problemler olduğu belirtildi.
Dünyayı evine hapsaden koronavirüsün ardından yeni bir pandeminin olup olmayacağı insanları korkutuyor. Uzmanlardan bir sonraki pandemi tehdididiyle ilgili uyarı geldi. Bu defa korkunun odak noktasıdaki virüs Nipah... İşte çiğ meyve suyu içtikten sonra Nipah virüsü sebebiyle yaşamını yitiren adam ve yeni pandemi tehlikesine dair ayrıntılar...
ÖLÜMCÜL TEHLİKENİN ADI NİPAH
The Sun'da yer alan habere göre; küresel bir salgını konu alan gişe rekortmeni Contagion filmine ilham veren virüs, bulaştığı kişilerin yüzde 75'ini öldürüyor. Sağlık yetkilileri, Bangladeşli adı açıklanmayan adamın, enfekte meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyu içtiğini söyledi.
Yetkililer "Örnek laboratuvar testine gönderildi ve sonuç pozitif çıktı" dedi. Sağlık Bakanlığı Epidemiyoloji, Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDCR) Direktörü Tahmina Shirin Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kişinin çiğ hurma suyu içtiğini öğrendik" dedi.
139 KİŞİDDE BU VİRÜS TESPİT EDİLDİ
Sağlık bakanlığı, en az 139 kişinin bu içeceği tükettikten sonra virüse yakalanmasının ardından insanları çiğ hurma suyu içmemeleri konusunda uyardı. Nipah, meyve yarasaları ve domuzlar gibi hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir virüs. İlk olarak 1999 yılında Malezya'da tespit edilmiştir ancak ağırlıklı olarak Bangladeş ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde yayılmaktadır.
SON YEDİ YILIN EN YÜKSEK VERİSİ
IEDCR'ye göre, Bangladeş'te Nipah virüsü bulaşan 14 kişiden toplam 10'u 2023 yılında hayatını kaybetmiştir; bu sayı son yedi yılın en yüksek ölüm sayısıdır.
SAĞ KURTULANLARIN KİŞİLİĞİ DEĞİŞTİ
Hayatta kalanların yaklaşık yüzde 20'si, kişilik değişiklikleri veya nöbet bozuklukları da dahil olmak üzere uzun vadeli nörolojik sorunlarla baş başa kalmaktadır.
"BİR SONRAKİ PANDEMİ TEHDİDİ" UYARISI
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi potansiyeline sahip "öncelikli patojen" olarak listelenen bu virüs, solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızla saldırabilir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Johns Hopkins Üniversitesi gösterge tablosuna dayanan tahminler, Covid'in ölüm oranının yüzde birin biraz üzerinde olduğunu göstermektedir.
Nipah'ı tedavi edecek herhangi bir ilaç ya da aşı bulunmamakla birlikte, en az sekiz uzman grubu virüsü hafifletecek aşılar geliştirmek için çalışmaktadır.
Bilim insanları daha önce The Sun'a Nipah'ın "kesinlikle yeni bir pandemiye neden olabileceğini" söylemişti.
Amerika Birleşik Devletleri virüsü "gelecekte kitlesel yayılma için tasarlanabileceği" için Kategori C biyoterörizm tehdidi olarak kabul ediyor.
İNSANDAN İNSANA BULAŞIR MI?
East Anglia Üniversitesi'nden Profesör Paul Hunter, en olası bulaşmanın gıda yoluyla olduğunu söyledi. Uzman, "Şu anda insandan insana bulaşma çok verimsiz ancak yakın temasla yayılabilir" dedi.
Dolayısıyla pandemiye dönüşmesi için virüste büyük bir değişiklik olması gerekiyor. Uzman "Ancak beni endişelendiren şey gıda yoluyla bulaşma" dedi. "Eğer enfekte karkaslar uluslararası olarak ihraç edilirse, bu kısa süreli bir pandemiye neden olabilir." ifadelerini kullandı.