Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp

Son dakika haberi! Libya'nın doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanı Ebu Zeribe “Yağışlarda 1500'den fazla kişi öldü, 7 bin kişi kayıp” dedi.

Yunanistan’da 15 kişinin ölümüne yol açan Daniel Fırtınası, hafta sonu Libya’da etkili olmaya başladı.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 1

Olağan üstü hal ilan edilen Derna, Bingazi, Sousse ve Al-Marj bölgesinde fırtınanın yol açtığı şiddetli yağışlar sel felaketine yol açtı. Ülkenin batıdaki yer alan Misrata kenti de sele teslim oldu.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 2
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, ülkenin doğusunda sel nedeniyle 1500 kişinin hayatını kaybettiği 7 bin de kaybın olduğu ifade edildi.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 3

Sel bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, okul ve iş yerleri ile 4 büyük petrol limanı da kapatıldı.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 4

Fırtınanın bugün itibarıyla Mısır’da da etkili olması bekleniyor.

AFAD’DAN LİBYA’YA YARDIM

 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yaşanan sel felaketi nedeniyle Libya’ya yardım gönderecek.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 5

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, 11 Eylül’de Libya’nın Beydağ, Şehhat, Derna, Bingazi, Al Marj ve Sousse şehirlerinde yaşanan aşırı yağışlar sonucu sel ve su baskınları meydana gelmesi ve Libya hükümeti tarafından yapılan uluslararası yardım çağrısı üzerine yardım gönderilecek.

 Libya'ya 150 su üstü ve su altı arama kurtarma personeli, çadır ve çadır içi malzeme, 2 kurtarma aracı, 4 bot ile jeneratörden oluşan ihtiyaç malzemesi gönderileceği belirtildi.

ULUSLARARASI ÇAĞRI YAPILDI

Libya'nın doğusunda, Orta Akdeniz'de etkili olan "Daniel" nedeniyle meydana gelen sel felaketinden etkilenen kentlerden Derne sakinlerini kurtarmak için uluslararası müdahale çağrısı yapıldı.

Derne Belediye Meclis Üyesi Ahmed Emdur Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Derne'de çok sayıda bina ve konutun tamamen sular altında kaldığını; altyapının sel sularıyla sürüklendiğini, ana yolların yıkıldığını, kamu ve özel mülklerde önemli kayıpların olduğunu belirtti.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 6

"DERNE YIKIK BİR KENT HALİNE GELDİ"

"Derne yıkık bir kent haline geldi. Acilen uluslararası müdahaleye ihtiyacımız var." diyen Emdur, "Deniz yollarının acilen açılmasını gerekiyor. Çünkü kente ulaşan tüm kara yolları yıkıldı, sadece tek bir yol kaldı. Ondan da geçiş zor." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya İnsani Yardım Koordinatörü Georgette Gagnon ise X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "ülkenin doğu bölgelerini etkisi altına alan Daniel fırtınasının yıkıcı etkilerinden derin üzüntü duyduğunu" ifade ederek, Libya'nın doğusundaki yerel otoritelerin ve ortaklarının desteklenmesi adına hazırlık yapılması için acil müdahale ekibini görevlendirdiğini belirtti.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 7

Gagnon, fırtına ve şiddetli selin can kaybına yol açtığını; onlarca şehir ve köyde ağır hasara neden olduğunu belirtti.

BM yetkilisi, tüm yerel, ulusal ve uluslararası ortaklara, bu zor dönemde zarar görenlere acil insani yardım sağlama çağrısında bulundu.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 8

Derne Belediyesi, gün içerisinde yaptığı açıklamada, fırtına nedeniyle iki köprünün çöktüğünü duyurmuştu.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, köprülerin çökmesi, sel suyunun daha güçlü akmasına, yapılar dahil olmak üzere yol üzerindeki her şeyi önüne katıp götürmesine, çok sayıda kişinin boğulmasına yol açmıştı.

Libya'da sel nedeniyle ölenlerin sayısı 1500'den fazla! 7 bin kişi kayıp - Resim : 9

LİBYA'DA 3 GÜNLÜK YAS

Libya'da Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkede yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu.

Orta Akdeniz'de etkili olan "Daniel" fırtınası Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkilemişti.

Libya'nın doğusundaki yetkililer, fırtına nedeniyle tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında derslere ara verilmesi, dükkanların kapatılması ve sokağa çıkma yasağını içeren bir dizi önlem almıştı.

Kim, Putin'i ziyaret edecek 6 büyüklüğünde depremle sallandılar! AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım'dan KKTC sözleri Portekiz'de şarap seli