Kiev'in gözü Moskova'daki kritik zirvede! Çin, barışı sağlayabilir mi? Umutlandıran açıklama

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Putin'i aranan kişi ilan etmesinin ardından dikkat çeken bir ziyaret gerçekleşti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'yı ziyaret etti. Kiev ise ziyaret ile büyük beklenti içerisine girdi. Ukrayna dışişleri bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko'dan "BM Şartı'nda yer alan ilkeler ve bu konudaki en son Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı uyarınca Ukrayna'da barışı yeniden tesis etmek için Çin ile daha yakın bir diyalog kurmaya hazırız" açıklaması geldi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra ilk defa Rusya'yı ziyaret etti. Moskova'ya inen Çinli liderin ziyaretini dünya yakından takip ediyor. AP 'Putin için Şi'nin Kremlin'deki varlığı bir prestij ziyareti ve diplomatik bir zafer' yorumunda bulunurken Çin'den ilk açıklama geldi. Şi'nin mesajından kısa süre sonra Ukrayna cephesi de sessizliğini bozdu.

PUTİN'E ARAMA KARARI
Geçtiğimiz gün Uluslararası Ceza Mahkemesi Putin hakkında, Savaş suçu işlediği gerekçesiyle yakalama kararı çıkarmış, aranan kişi ilan etmişti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Moskova'ya inişinin zamanlaması da dikkat çekti. 

ÇİNLİ LİDERDEN İLK AÇIKLAMA
Şi Cinping, kırmızı halıda iki ülkenin marşlarını çalan askeri bando ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Çernişenko tarafından karşılandı.

Rus Haber ajanslarına göre, Çinli lider burada yaptığı açıklamada ikili ilişkilerin ivme kazanması umuduna vurgu yaptı.

Şi Cinping, 'Ziyaretin verimli olacağına ve Çin-Rusya ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı gelişimine yeni bir ivme kazandıracağına eminim' dedi.

Şi Cinping ayrıca Rusya ve Çin'i 'iyi komşular' ve 'güvenilir ortaklar' olarak tanımladı.

Kiev'in gözü Moskova'daki kritik zirvede! Çin, barışı sağlayabilir mi? Umutlandıran açıklama - Resim : 1

Şİ'NİN ZİYARETİ PUTİN İÇİN ZAFER
Uluslararası haber ajansı AP 'Putin için Şi'nin Kremlin'deki varlığı bir prestij ziyareti ve diplomatik bir zafer' yorumunda bulundu.

İŞTE Xİ'NİN PUTİN'E VEREBİLECEĞİ 3 SİNYAL
BBC'nin Çin Muhabiri Stephen McDonell'a göre Çinli liderin Rus mevkidaşına verebileceği 3 farklı sinyal var;
Artık durumu kurtaracak bazı uzlaşmalarla geri çekilmeyi düşünmek,
Devam etmek ve hatta daha sert bir işgal için yeşil ışık,
Ya da bunların hiçbiri
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin geçtiğimiz saatlerde Pekin'de düzenlediği günlük brifingde, Şi'nin Moskova gezisinin 'dostluk, işbirliği ve barış yolculuğu' olduğunu söyledi.

Kiev'in gözü Moskova'daki kritik zirvede! Çin, barışı sağlayabilir mi? Umutlandıran açıklama - Resim : 2

UKRAYNA'DAN BARIŞ UMUDUNU YEŞERTEN AÇIKLAMA
Ukrayna dışişleri bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, Kiev'in Çin'in Ukrayna'daki savaşı bitirmek için Rusya üzerindeki etkisini kullanmasını beklediğini söyledi.

Nikolenko, 'Ukrayna, Çin Devlet Başkanı'nın Rusya ziyaretini yakından takip ediyor' dedi. Sözcü açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
'BM Şartı'nda yer alan ilkeler ve bu konudaki en son UNGA (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) kararı uyarınca Ukrayna'da barışı yeniden tesis etmek için Çin ile daha yakın bir diyalog kurmaya hazırız.'

Kiev'in gözü Moskova'daki kritik zirvede! Çin, barışı sağlayabilir mi? Umutlandıran açıklama - Resim : 3

Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye 1 milyar Euro destek ABD’den terör örgütüne başsağlığı mesajı Brüksel'de kritik temas! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü Bakan Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması